Izvor: Radio 021, 25.Okt.2019, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo trgovine: Zabrana rada nedeljom može dovesti do otpuštanja radnika i nezadovoljstva potrošača

Dok sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom, poslodavci su protiv toga i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.

Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije predlog da se zabrani rad u prodavnicama nedeljom i praznicima. Kako za "Novosti" kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u planu je pojačavanje pritiska na institucije da se to učini, kao što se nedavno dogodilo u Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali dodaje da nije optimista.

"Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno. Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor", kaže Savić.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da će "rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi", kao i da bi u to trebalo da budu uključeni Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

"Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu. Trgovci samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim zakonom", navodi Željko Rakić, načelnik odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine.

Prema njegovom mišljenju, pad prometa u trgovini, smanjenje plata ili otpuštanje radnika, kao i nezadovoljstvo potrošača, neke su od mogućih negativnih posledica zabrane rada nedeljom.

"U trgovinama i tržnim centrima najveći promet je upravo vikendom. Potrošači bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili poslovanje i ne rade ponedeljkom", kaže Rakić za "Novosti".

Kako navodi Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, njihov stav je da trgovine ne treba zatvarati nedeljom. I on to potkrepljuje navodima da su tržni centri puni vikendom i da je tada promet najveći.

Sa druge strane, Ranka Savić tvrdi da nije tačno da bi zabrana značila gubitak posla za određeni broj radnika, jer postoji veliki manjak radnika u maloprodaji. Kako kaže, jedini razlog otpora trgovinskih lanaca jeste to što vikendom imaju najveći profit.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

MOŽE LI SRBIJA KAO CRNA GORA Treba li zabraniti rad nedeljom u trgovini?

Izvor: Blic, 25.Okt.2019

Vetar u leđa staroj inicijativi sindikata da se ukine rad nedeljom udahnulo je rešenje koje je na ovom pitanju primenjeno u Crnoj Gori. I dok većina radnika pozdravlja ove predloge, poslodavci upozoravaju da promena režima radnih dana ne bi naškodila samo gazdama, već i samim radnicima. Ova mera,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.