Izvor: Radio 021, 17.Okt.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane: Netačne tvrdnje da je Vulin smenio oficira uzbunjivača

Ministarstvo odbrane demantovalo je danas navode Vojnog sindikata koji tvrdi da je ministar odbrane, pre nekoliko dana, "potpisao je naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposli određene kadrove".

Ove tvrdnje su, tvrdi Ministarstvo odbrane, "paušalne i bez navođenja konkretnih podataka".

"Nijedan uzbunjivač u Ministarstvu odbrane nije smenjen. Ministarstvo odbrane potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sprovodi Zakon o zaštiti uzbunjivača od prvog dana njegovog stupanja na snagu. Prilikom pokretanja svih procedura za rešavanje kadrovskih pitanja, bilo da se radi o unapređenju ili postavljenju na novo radno mesto, uzima se u obzir i činjenica da li konkretno lice ima status uzbunjivača", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, a prenosi Insajder.

Ministarstvo odbrane je ukazalo da "predloge za kadrovske promene koje pokreću nadležne starešine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije prvo razmatra Savet za upravljanje ljudskim resursima koji čine najodgovornije starešine i rukovodioci u MO i VS".

"Savet nakon razmatranja kadrovskih pitanja donosi zaključak i predlaže ministru odbrane dalje postupanje u svakom konkretnom slučaju, pa su potpuno neosnovane i netačne tvrdnje da je ministar odbrane smenio oficira 'uzbunjivača'", stoji u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije juče je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog nepostupanja po upozorenju uzbunjivača kao i progona, degradiranja i mobingovanja uzbunjivača koji je ukazao na korupciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvu odbrane.

Kako su naveli u Vojnom sindikatu, komisija za prijem u radni odnos dobila je usmeni nalog iz kabineta ministra da se "moraju zaposliti četiri lica", koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove.

"Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama i koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto", dodaje VSS.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.