Izvor: Radio 021, 09.Avg.2019, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture: Predstavljanje Tesle kao hrvatskog naučnika "tragikomičan pokušaj falsifikovanja istine"

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo planove Hrvatske da na Svetskoj izložbi Dubai EXPO sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane, Nikolu Teslu.

Kako navode u saopštenju, u pitanju je "nedopustiv pokušaj prisvajanja srpskog naučnika Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi Dubai EXPO. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora", saopštilo je ministarstvo.

"U enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika. Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene", zaključuje se u saopštenju.

Tesla bi na izložbi trebalo da se nađe u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije Rimac automobili.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je za Večernji list da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u "sobi čula", gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da "osete" Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

"Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača", kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

"Tako će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca... Sa ekrana će "iskakati" poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića", rekao je Vrban.

Svetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. veka.

Autor: 021.rs, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.