Izvor: Radio 021, 15.Sep.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Eksploatacija litijuma u Srbiji mogla bi da počne za tri do četiri godine

Ruda koju su istraživači "Rio Tinta" našli u dolini reke Jadar već godinama se najavljuje kao "srpska nafta", pišu "Novosti".

Istraživački poslovi trebalo bi da budu okončani do kraja ove ili početka sledeće godine, piše list. U Ministarstvu energetike procenjuju da bi eksploatacija mogla da počne za tri do četiri godine.

U Jadru se, tvrdi se, nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Ljudi iz čitavog Jadra, lozničkog kraja i susedne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rađevine, Podgorine i Podrinja mnogo očekuju od početka eksploatacije te značajne rude. Naime, oni već i sada imaju koristi od istraživanja, jer oni koji to rade iznajmljuju kuće, kupuju hranu u selu i druge potrpštine. Neki restorani su procvetali, a kafane su se pretvorile u motele u kojima borave istraživači.

"Rio Tinto" i vlada su još u julu 2017. potpisale Memorandum o razumevanju, posle čega je osnovana zajednička radna grupa koja se bavi sprovođenjem projekta "Jadar".

Kako piše list, od litijuma će zavisiti industrije budućnosti, ali i lečenje određenih bolesti. Ovaj metal smatra se najboljom sirovinom za visokoenergetske baterije koje koriste mobilni telefoni i električni automobili. Osim toga, neophodan je i u proizvodnji stakla i keramike.

Mineral otkriven još 2004. nazvan je jadarit po rečici Jadar. On uz litijum sadrži i bor koji se koristi u proizvodnji mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

Istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. U svetu je po rezervama ovog metala prva Kina, iza nje je Čile, a na trećem mestu Srbija. Procene pokazuju da su srpske rezerve litijuma oko milion tona, najviše u okolini Loznice. Stručnjaci kažu da je naš jadarit veće čistoće, pa bi prerada bila jeftinija.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.