Izvor: Radio 021, 16.Feb.2020, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka smenjena jer je koristila ime Makedonija

Ministarka u vladi Severne Makedonije smenjena je jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Ministarka rada Rasela Mizrahi smenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se proteglo do rano jutros. Za njenu smenu glasalo je 62 poslanika, a 26 ih je bilo protiv.

Poslednjih nedelja najmanje dva puta je izašla pred novinare ispred natpisa na zidu u svom ministarstvu na kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Severna Makedonija službeno je novo ime države već godinu dana, nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija. Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji.

Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila sa promenom imena države. Atina je protestovala protiv tog transparenta pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njenu smenu. Objašnjava da je prekršila Ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom.

Socijaldemokrata Spasovski je na čelu prelazne vlade, koja uključuje VMRO-DPMNE. Prevremeni izbori održaće se 12. aprila.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.