Milosavljević: Inflacija u planiranim okvirima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Inflacija u planiranim okvirima

BEOGRAD -

Dok ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenjuje da će ove godine biti ostvarena projektovana inflacija od šest plus minus dva odsto, novosadski Dnevnik donosi vest da je deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci dostigao 40,94 milijardi dinara.

"U ovoj godini su kretanja cena naftnih derivata bila veća od očekivanih, a sve ostalo je bilo predvidivo", rekao je Milosavljević novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedavno istraživanje Eurostata pokazalo da je Srbija među evropskim zemljama sa najnižim cenama poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

Milosavljević je izrazio uverenje da će Dejan Šoškić, koji je kandidat za novog guvernera NBS, biti na visini zadatka "u smislu stručnosti i potrebne nezavisnosti te institucije".

On je rekao da je imao korektnu saradnju i sa prethodnim guvernerom Radovanom Jelašićem. Prema njegovim rečima, Jelašić je dobro radio posao, ali je imao težak zadatak, posebno po pitanju deviznog kursa.

Milosavljević je ocenio da devizni kurs ne zavisi samo od dobrog ili lošeg rada guvernera, već i od konkurentnosti privrede, izvoza i proizvodnje.

S druge strane, novosadski Dnevnik u današnjem broju donosi vest da je deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci dostigao 40,94 milijardi dinara (oko 410 miliona evra) i da će, ako se taj trend nastavi, ukupan manjak za 2010. dostići 120 milijardi, za petinu više od projektovanog.

Mada još uvek nema izveštaja o kretanjima na budžetskom računu tokom juna, već sada se može reći da će ministarstvo finansija imati velikih problema da obezbedi nesmetano finansiranje javnih potreba, konstatuje novosadski list.

Ukupna primanja budžeta za period januar-maj bila su 264,49 milijarde dinara, a poređenje s projekcijom koja je usaglašena s MMF pokazuje da se u njega slilo 8,37 procenata manje novca nego što je bilo predviđeno.

Očigledno je da se budžet slabije puni i to, svakako, predstavlja ozbiljan problem, ukazuje Dnevnik, navodeći da je porez na dohodak građana "omanuo" 9,35 odsto, dok je u naplati akciza ostvaren manjak od čak 19,13 procenata.

S druge je strane za socijalnu zaštitu usmereno 33,53 milijarde dinara, ili 5,44 procenata više nego što je predviđeno projekcijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.