Izvor: Radio 021, 12.Jul.2020, 07:47

Milanov: Za sada bez rigoroznijih kontrola na granicama Srbije, putnicima se uručuju upozorenja

Pooštravanje mera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji za sada nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije virusa korona na graničnim prelazima primenjuju adekvatne mere kontrole.

On je za Tanjug naveo da se našim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << virusa korona i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gde bi te osobe mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

To, podseća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procene trenutne epidemiološke situacije u regionu.

Milanov navodi da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona. U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno sa epidemiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor sa takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.

"Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za Covid-19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rešenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mestu boravka radi daljeg lečenja ili će biti neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i lečenje", pojasnio je Milanov.

Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u našu zemlju unapred mogu dobiti podaci od našeg diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.

"Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju", dodao je Milanov.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.