Milan Mumin za 021: Šta je ovim političarima, zamisli da te svi mrze

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Mumin za 021: Šta je ovim političarima, zamisli da te svi mrze

Koncertima i razgovorom sa publikom, novosadski bend Love Hunters i frontmen Milan Mumin predstaviće vinil "Best of".

Huntersi spadaju u red bendova koji su novosadsku scenu učinili prepoznatljivom, pa tako stoje rame uz rame sa Pekinškom patkom, Laboratorijom zvuka, Lunom i La Stradom, Obojenim programom, Atheist rapom... Najveću pažnju na bini svakako privlači frontmen sastava Milan Mumin. Svoj muzički portfolio Mumin će graditi od Bloka i Podbare, gde je odrastao, do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Menhetna, Bruklina i drugih njujorških naselja kroz koja će prolaziti kao vozač prepoznatljivog žutog taksija.

Tokom 31 godine postojanja, Huntersi se probio i preživeo devedesete, nekako se provukao kroz tranziciju i sada uspešno opstaje i u danima "blagostanja". Za to vreme, izdali su devet studijskih albuma, kao i nekoliko live albuma, među kojima je i "Live in Bistro" iz 2004. godine u izdanju Radija 021.

U knjižari "Bulevar Books" će u sredu, 4. aprila, predstaviti vinil "Best of", koji je u izdanju "Metropolis recordsa" trebalo da bude objavljen pre nekoliko meseci, ali pred publiku stiže sada.

"Bila mi je želja da imamo sve naše albume na vinilu, taj zvuk je i dalje neprevaziđen. Ja sam, što bi rekli, analogni frik, obožavam taj zvuk trake, starih mikseta i vinila", kaže za 021.rs Mumin.

Peđa Vranašević, jedan od osnivača Laboratorije zvuke, jednom prilikom rekao je za 021.rs da su pioniri novosadske rokenrol scene karijere stvarali u Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani, dok je "Novi Sad nekako gušio svoje". Takav slučaj nije sa Love Huntersima.

"Još odavno sam osetio tu beogradsku centralizaciju, i zbog toga sam ponosan što možemo da se pohvalimo da smo mi, Atheisti, Ritam nereda, Generacija bez budućnosti, stvarno uspeli iz Novog Sada. Sve prethodno, Obojeni program, Laboratorija, Luna i La Strada, pa i Balašević, sve je moralo prvo da se podigne u Zagrebu ili Beogradu, da neko nešto aminuje, u bilo kom smislu, i tek onda bi Novi Sad to prihvatio i zagrlio. I to što smo mi uspeli iz Novog Sada smatram velikim postignućem, pogotovo i što pevamo na engleskom", objašnjava novosadski muzičar.

Svoje novosadske muzičke korene, Mumin je pustio kroz bendove kao što su Rajska ptica, Ibis, Ajatolah, Ma Comerciala i, potom, Kamiondžije koje po dolasku Muminu postaju Love Hunters, zabeležio je novosadski rok novinar Bogica Mijatović. Međutim, koliko bio novosadski, Mumin je toliko i njujorški umetnik, s obzirom na to i da je tamo predvodio bend Undercover maniacs. Svoje tamošnje iskustvo sa taksiranjem i bavljenjem muzikom je 2015. godine pretvorio u uspešni film "Love Hunter". Po njegovim rečima, kako ne vidi sebe bez Novog Sada, tako se ne vidi ni bez Njujorka. 

"U Ameriku sam otišao kao izgrađena ličnost, sa 33 godine, tako da je to iskustvo samo doprinelo, škodilo nije. U samom taksiju vidim da se moja kreativnost rasplamsava, što mi je drago. Ne bojim se ničega, osim smrti bližnjih i da ostanem bez inspiracije. Uđeš u studio, tamo matori muzičari, skup studio, skupi instrumenti, a stasao si po šupama, rupama, svirao po kantama. Sada je konačno sve leglo i onda - nestane inspiracije, a to ume da se desi. Sutra da uđem, u studiju imam ceo album, treba malo doterivanja, ali imam kreative i to čega sam se najviše bojao, nadam se da nije još blizu", priča Mumin.



Mumin je poznat i po svojim političkim stavovima, neretko radikalnim, ali iskrenim. Na političare se osvrnuo i u razgovoru za 021.rs.

"Ne možeš da isfoliraš da se negde osećaš da si dobrodošao. Baš sam nedavno komentarisao šta je ovim političarima, zamisli da te svi mrze. Možeš u jednom momentu imati i moć, pare, firme, ne znam kakvu strahovladu, vladu, nebitno, ali kad ideš ulicom, zar ne osetiš te poglede, komentare, svako malo ti neko dobaci 'ua, majmune, pederu, debilu'. Uglavnom ih razumem, jer je većina njih bila ta kojoj si udarao macole u osnovnoj, pa su sada dočekali svojih pet minuta. Meni je mnogo lepše ovo, da idem Novim Sadom, da mi, što se kaže, iz svake kafane preti opasnost da me u nju uvuče neko nevidljivo magnetno polje", zaključuje Mumin za 021.rs.

Autor: Jovan Stojanović/ Zoran Strika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.