Mesni paroh određuje podobnost pokojnika

Izvor: Blic, 22.Jan.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesni paroh određuje podobnost pokojnika

Bačka Palanka - Mesni paroh u Pivnicama Slavko Protić i crkveni odbor zabranili su članovima porodice starice koja je umrla u Novom Sadu i dovezena u selo radi sahrane da kovčeg sa telom preminule unesu u kapelu na seoskom groblju.

Vest koju je medijima saopštio predsednik opštine Bačka Palanka Kosta Stakić zaprepastila je sve meštane jer ovakav skandal nije zabeležen u južnoj Bačkoj.

Utučena porodica pokojne Danke Ivančić koja će danas biti sahranjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Pravoslavnom groblju obratila se za pomoć lokalnoj samoupravi koja je i sama bila zatečena i bespomoćna.

Predsednik Stakić izjavio je da je kapela komunalni objekat napravljen novcem mesnog samodoprinosa i budžeta opštine i da niko nema pravo na diskriminaciju umrlih građana i da vređa osećanja njihovih porodica.

Prema rečima članova Opštinskog veća u Bačkoj Palanci, ključevi kapele nalaze se kod predsednika crkvenog odbora koji je rekao da nema saglasnost sveštenika da pokojnicu njena porodica može da unese u kapelu.

U Pivnicama postoje Pravoslavno i Evangelističko slovačko groblje. Pokojnica je pravoslavne vere, ali, kako se govorka u selu, poslednjih godina udaljila se od pravoslavlja i navodno priključila subotarima. Jedan meštanin kratko je prokomentarisao da to nije dobro jer "pokojnica nije jedina subotarka u Pivnicama".

Sa zahtevom da mu ne spominjemo ime, on je takođe rekao "da nema više usmenih dogovora niti poverenja kao do sada jer je kapelu napravila civilna vlast na crkvenom zemljištu, pa je tim stvar zamršenija".

Predsednika crkvenog odbora Petra Mirkovića zamolili smo za objašnjenje ovog slučaja koji je uznemirio javnost, ali on je kratko rekao: "Nemam blagoslov od episkopa." Isto to ponovio je za medije i prota Slavko Protić.

U opštini Bačka Palanka nam je rečeno da je novac za izgradnju kapele obezbeđen od Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu Vojvodine i da je svrha kapele smeštaj preminulih pre čina sahranjivana. Takođe, ističu razumevanje koje su pokazivale vlasti ove opštine za potrebe crkve jer su samo lane izdvojili iz budžeta pet miliona dinara za popravke crkvenih objekata i stanova za sveštenike. Sve kapele u opštini su nove i u njih je uloženo dosta novca svih poreskih obveznika i one spadaju u komunalnu infrastrukturu a ne u verske objekte.

- Posle svega može se desiti da neki budući pokojnik bude izopšten i sa groblja i da ateisti i inoverci moraju tražiti neko svoje mesto za večni počinak - rekao je jedan od članova Opštinskog veća u Palanci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.