Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 07:05

Mesec Titan se udaljava od Saturna 100 puta brže od očekivanog

Prema ljudskim merilima, u svemiru se događaji odvijaju veoma sporo; deluje kao da se ništa nije promenilo tokom našeg života.

Međutim, planete se ipak vrlo polako odmiču od Sunca, a većina prirodnih satelita (meseca) postepeno se udaljava od svojih planeta.

Zbog toga činjenica da se Titan odmiče od Saturna uopšte nije neobična, ali iznenađuje to što se on udaljava oko 100 puta brže nego što su naučnici predvideli.

Ovo otkriće ukazuje na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se ovaj mesec formirao mnogo bliže planeti tokom nastanka Sunčevog sistema pre 4,5 milijardi godina i da se kasnije premestio na udaljenost od oko 1,2 miliona kilometara od planete, piše Science Alert.

"Prethodna istraživanja predviđala su da će se meseci poput Titana ili Jupiterovog meseca Kaliste formirati na udaljenosti sličnoj onoj na kojoj ih sada vidimo", rekao je teorijski astrofizičar Džim Fuler sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju. "To znači da su se Saturnov sistem meseca, a potencijalno i njegovi prstenovi, formirali i razvijali mnogo dinamičnije nego što se to ranije verovalo", dodao je.

Iako se Mesec udaljava od Zemlje oko 3,82 centimetra godišnje, naučnici su pretpostavljali da će se Titan udaljavati oko 0,1 centimetar godišnje zbog Saturnovog gasovitog sastava. Međutim, dve nezavisne tehnike merenja pokazale su da se Titan udaljava od Saturna 11 centimetra godišnje, odnosno 100 puta brže od očekivanog.

Istraživanje pod nazivom "Resonance locking in giant planets indicated by the rapid orbital expansion of Titan" objavljeno je u naučnom časopisu "Nature Astronomy".

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.