Menjaju imena, jer žele da budu srećniji

Izvor: Novine novosadske, 31.Jul.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menjaju imena, jer žele da budu srećniji

Najčešći razlog za promenu imena ili prezimena matičarskoj službi u Novom Sadu podnesu građani zbog razvoda ili venčanja. Nije, međutim, malo ni onih koji to rade jer misle da će na taj način uspeti u poslu ili sebi podići samopouzdanje. Godišnje je više od 500 takvih zahteva.
Od početka godine imali smo 258 zahteva za promenu imena ili prezimena i neki od tih zahteva su još u proceduri. Najviše zahteva dobijamo za promenu prezimena zbog razvoda braka, ali dobijamo i zahteve >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << gde se kao razlog navodi i to da im se ne dopada ime koje su dobili pri rođenju – kaže Biljana Dragin, pomoćnica načelnice za građanska stanja.
Prema njenim rečima, u 2011. godini bilo je ukupno 548 zahteva, što znači da je ove godine smanjeno interesovanje.
- Dešava se da građani pokrenu proceduru, ali kada shvate da će zbog toga morati da menjaju i sva ostala dokumenta, od lične karte do kartice za račun u banci, onda odustanu – kaže Draginova.
Razlozi zbog kojih Novosađani odluče da promene ime su najčešće lični, od toga da nose ime po nekoj poznatoj ličnosti ili ih je na to podstakla okolina koja im je dala drugo ime.
- Kada su ljudi s kojima sam se družila počeli da me zovu Latica, shvatila sam da mi to ime više odgovara od mog pređašnjeg imena, pa sam odlučila da ga promenim – kaže Latica Cvetić, koja se do pre godinu dana zvala Jovanka.
Ona dodaje da se mnogo lepše oseća s novim identitetom.
Novosađanin Saša Trajković promenio je ime jer, kako kaže, nikad nije voleo ono koje su mu na rođenju dali – Slavoljub.
- Iako su mi roditelji uvek govorili da to ime govori o uspehu, sebe nikad nisam doživljavao kao slavoljubivog čoveka. S obzirom na to da me je celo društvo kratko zvalo Saša, nije mi trebalo mnogo premišljanja da čim sam napunio 18 godina odem i podnesem zahtev za promenu imena – kaže Trajković.
On dodaje da nije bilo lako menjati svu dokumentaciju, ali da je sada mnogo srećniji.
Zahtev može da podnese i maloletnik
Biljana Dragin napominje da je Porodičnim zakonom zabranjeno jedino davanje pogrdnih i imena suprotnih moralu, a ime i prezime koje se menja ne sme da sadrži tri reči. Zahtev za promenu imena ili prezimena može podneti i maloletno lice, ne mlađe od 15 godina, ali uz saglasnost roditelja. Svako ko se odluči na taj korak uz zahtev mora da priloži i uverenje o državljanstvu, izvod iz knjige rođenih i uverenje iz suda da nije osuđivan ili pod istragom.
Izvor: 24sata.rs

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.