Izvor: Luftika.rs, 11.Feb.2019, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matija Bećković: Trijumf najgorih đaka

Književnik Matija Bećković važi za jednog od najvećih srpskih intelektualaca. Pisao je o raznim temama, a u jednom od svojjih tekstova prostor je dao i najgorim đacima i njihovom uspešnom životu.
Tekst prenosimo u celosti.
“Nedavno smo bili na proslavi stogodišnjice naše škole. Pored profesora, na svečanosti su se okupili i najgori đaci iz svih generacija. A koga drugog da zovu – najgori đaci su jedino i uspeli u životu. Možete zamisliti kakav je to bio trijumf: najgori >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << učenici u frakovima, a najgore učenice u svečanim toaletama – pod najskupocenijim nakitom – plešu sa svojim profesorima. Koji su, siroti, još uvek u onim istim pohabanim, demode odelima.
Najboljih učenika, sa druge strane, nigde nema Ko zna gde su zaglavili… Ili su u Nemačkoj ili ovde, ali bez posla. Neki još uvek uče, a neki su na nervnim klinikama ili su se nesrećno oženili nekom najboljom učenicom. Ili su se jednostavno razočarali u život – a ko takve uopšte tretira u životu?
Njih se više niko i ne seća. Pretrpeli su potpuni fijasko, zaboravili su ih čak i njihovi profesori. Zaboravili, jer su morali.
Dovedeni pred svršen čin, da čitav njihov život i rad ne bi bili promašeni, profesori su počeli da se ponose svojim najgorim đacima.
Naknadno ih proglašavaju najboljima, evocirajući uspomene na njihove čuvene odgovore i brilijantno izvršene zadatke. Najgorim đacima je sve to normalno, pa od toga nema ničeg prirodnijeg…
Najgori vode glavnu reč A sad zamislite profesore koji su svoj poziv ozbiljno shvatili. Koji decu uče kako da uspeju u životu, a zna se da u životu uspevaju jedino oni koji profesore nisu slušali. I kako se oseća stari strogi profesor koji veruje u svoju misiju i svoje kriterijume kad, na primer, uključi televizor?
Ugleda nekog od svojih najgorih đaka kako vodi glavnu reč. Ili ode u bioskop, a u filmu glavnu ulogu tumači njegova najgora učenica.
Kako se oseća stari strogi profesor kad vidi da su, po njegovom mišljenju najgori, postali asovi, bardovi, starovi, prvaci, veterani, krem…
I šta drugo preostaje starom, iskusnom pedagogu nego da u takvoj situaciji najgore proglasi najboljima i da na njihovim primerima vaspitava nove generacije.”
Matija Bećković
Zašto su se srpski intelektualci sakrili u mišije rupe?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.