Marko Lopušina predstavio svoju knjigu

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Lopušina predstavio svoju knjigu

Novinar i publicista Marko Lopušina predstavio je danas svoju novu knjigu "Srbi u Americi - od 1815. do 2010. godine, istorija srpskog doseljevanja i osvajanja SAD", koju su objavili novosadski "Prometej", Ministarstvo za dijasporu i beogradska "Knjiga komerc".

Lopušina je u Pres centru Udruženja novinara Srbije objasnio da je knjigu pripremao poslednjih 20 godina i priredio zajedno sa svojim sinom Dušanom, a u njoj se nalaze podaci o 2.500 Srba koji žive u Americi.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />"Knjiga obuhvata period od 1815, kada je zabeleženo prvo doseljavanje Srba na američki kontinent, do prošlogodišnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića Klivlendu", kazao je Lopušina.

On je dodao da knjiga predstavlja značajno svedočanstvo o srpskoj etničkoj zajednici u Americi, koja je "uspela za 200 godina da se visoko uzdigne, pa tako Srba ima medju guvernerima, kongresmenima, oskarovcima, milijarderima".

Prema njegovim rečima, u Americi ima izmedju 360.000 i 600.000 Srba, a knjiga, koja sadrži više od 300 fotografija, ilustruje kako su "oni naseljavali i osvajali Ameriku".

Lopušina je rekao da je sledeći korak prevesti ovu knjigu na engleski, a izdanje na srpskom će se, prema njegovim rečima, naći u bibliotekama u SAD.

Autor, poznat po delima o srpskoj dijaspori i tajnim službama, kazao je da privodi kraju knjigu "Srbi u Skandinaviji", a u planu mu je da piše o našim ljudima u Australiji i Africi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.