Izvor: Radio 021, 23.Feb.2021, 10:01

Marija Gajicki: Sećanje na prvi posleratni Balaševićev koncert u Sarajevu

Kao novinarka nedeljnika "Nezavisni" Marija Gajicki bila je među onima koji su pratili Đorđa Balaševića od Novog Sada do Sarajeva, na njegov prvi posleratni koncert. Ovo je kratko prisećanje na taj dan.

Seća se da je bila zima, hladni februar, ledeno februarsko jutro. Put pun treme zbog prevelikih emocija...

U kratkoj crtici za 021.rs prisetila se tog dana, neverice i radosti koju je Đorđe Balašević izazivao gde god su tokom puta, od Novog Sada do Sarajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zastali, a potom i katarzične vulkanske energije koncerta koji je samo potvrdio da nikad nije trebalo ni da se rastaju, pesnik i njegova publika.

"Bila je to 1998. godina, 7. februar, dan u kojem će Đorđe Balašević u 'Skenderiji' održati svoj prvi posleratni koncert u Sarajevu. Aida Pobrić, predstavnica sarajevskog UNHCR-a, nekoliko meseci ranije počela je pripremu i organizaciju tog Đoletovog koncerta.



Koncert je organizovan da bi se promovisala sloboda kretanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini, a imao je i humanitarni karakter, jer su sredstva prikupljena prodajom ulaznica sa dva koncerta u Sarajevu donirana kao pomoć deci žrtvama mina na prostoru cele Bosne i Hercegovine.

Bilo je hladno i tmurno februarsko jutro te 1998. godine, kada je iz Novog Sada krenula kolona automobila put Sarajeva. Put je vodio od Malog Zvornika, preko Tuzle, Vogošće do Sarajeva. Na svakom zaustavljanju tokom puta, gotovo uvek ista situacija: prvo neverica, a onda radost i ushićenje kod ljudi koji prepoznaju Đorđa Balaševića. Svi su čuli da će imati koncert u Sarajevu, i drago im je.



Pretpostavljam da je i Đoletu bilo drago, da mu je pomoglo da 'razbije tremu od prevelikih emocija' uoči koncerta u Sarajevu. A, koncert u 'Skenderiji' za pamćenje, prepun emocija, radosti što se ponovo sreću oni koji nikada nije trebalo da se rastanu, i tuge što su tolike godine bili sprečeni da se vide.

Na konferenciji za novinare koja je održana posle koncerta, Balašević je rekao da mu je žao što nije došao ranije u Sarajevo, da je pokušao pesmom da spase svet, ali to ne može.

Danas, znam ono što onda nisam znala - da nije bio u pravu. Pesma može da spasi svet."

Autor: Marija Gajicki

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.