Izvor: Radio 021, 30.Nov.2018, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak radnika problem komunalnog sektora

Mnoga komunalna preduzeća u Srbiji suočavaju se s nedostatkom radne snage, što se naročito vidi u onim koja se bave gradskim i prigradskim prevozom, zbog nedostatka vozača.

Kako je ukazao sekretar Udruženja za komunalne delatnosti u Privrednoj komori Srbije Dalibor Joknić, proces "pravljenja" vozača autobusa je prilično dug, prenosi Dnevnik.

"Ne možete čarobnim štapićem da uradite prekvalifikaciju za mesec do dva i imate gotovog vozača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jer je to proces od dve do tri godine, a posebno što postoji godina starosti koju vozač mora da zadovolji", dodao je on.

To je samo jedan od problema s kojim se susreću komunalna preduzeća u Srbiji, čulo se na prvom godišnjem skupu predstavnika komunalnih delatnosti u PKS. Komunalci su složni u oceni da su komunlana preduzeća "kičma" svake opštine i da se problemi, koji su evidentni, moraju što pre rešavati, jer je teško zamisliti da neki grad bude nekoliko dana bez vode ili odnošenja smeća.

"Srbija ima odliv radne snage u komunalnim preduzećima po više faktora, pre svega zbog odlaska mladih u inostranstvo, a starijih u penziju, zatim što zbog državnih uredbi postoji zabrana zapošljavanja, koja, šire gledano, predstavlja problem komunalnim delatnostima, a i zbog toga što mladi izbegavaju da rade u komunalnim preduzećima", smatra Joknić.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević najavio je donošenje uredbe za otpočinjanje komunalne delatnosti i formiranje Komisije za licenciranje komunalnih delatnosti.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto septembarska zarada zaposlenih u preduzećima za snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama bila je 42.293 dinara, što je 5.000 manje od republičke prosečne plate. Pri tom su zaposleni u sakupljanju, prečišćavanju i distribuciji vode imali prosečnu neto platu 42.942, uklanjanju otpadnih voda 38.116, sakupljanju, tretmanu i odlaganju otpada 41.666, a radnici na sanaciji, rekultivaciji i upravljanju otpadom 40.427 dinara.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.