Manifestacija Dani Republike Srpske u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2014, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija "Dani Republike Srpske" u Novom Sadu

Povodom manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji, predstavljeno je ijekavsko izdanje "Pravopisa srpskoga jezika" objavljenog u saradnji Matice srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu takođe je bila deo manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji, a  prisutnim gostima obratio se član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

"Zašto Dani Srpske u Srbiji i zašto baš Novi Sad? Ovo pitanje mogu da  postave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo oni koji se nimalo nisu potrudili da upoznaju istoriju našeg Grada i istoriju srpskog naroda. Znamenita misao Miloša Crnjanskog da „smrti nema, seoba ima“ može se slobodno iskoristiti da pojasni razvoj odnosa izmeđa Grada, koji je nicao pod okriljem Petrovaradinske tvrđave, i teritorija od koje će formirati srpski entitet u okviru Bosne i Hercegovine. Prohujali vekovi nepobitno svedoče o dubokim i neraskidivim vezama između Srpske Atine i  Republike Srpske. U svetlu evropskih integracija, na nama je da čuvamo i baštinimo bogato kulturno-istorijsko nasleđe nikada ne gubeći ideju i svest o našem jedinstvu", naglasio je Vučenović.

U umetničkom programu Svečane akademije učestvovali su umetnici Biljana Đurović, Tihomir Stanić, Nebojša Kundačina, Maja Kolundžija i Milan Nikitović, Srpsko kulturno-umetničko društvo "Železničar", folklorni ansambl "Vila" i hor "Vila" Novi Sad.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, počela je 4. septembra, a program je realizovan u Beogradu i Novom Sadu. Deo programa u našem gradu realizovan je u sredu, 9. septembra kada su predstavljeni turistički potencijali Republike Srpske na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.