Izvor: Radio 021, 28.Apr.2020, 18:40

Mali: Srpske javne finansije spremno dočekale krizu, ponovo će se otvarati fabrike

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će se naša zemlja boriti da bude među tri najbolje ekonomije u Evropi i dodao da su srpske javne finansije spremno dočekale krizu u vezi sa koronavirusom.

Mali je, na prvoj sednici Skupštine Srbije u vanrednom stanju, istakao da je Međunarodni monetarni fond ukazao na to da će Srbija zbog koronavirusa imati najmanji pad u Evropi od tri odsto, navodeći da je ta međunarodna finansijska institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prognozirala rast od 7,5 odsto naredne godine.

On je podsetio na to da je samo pre nekoliko meseci stopa rasta u Srbiji bila 6,2 odsto i dodao da je Srbija pokazala "ozbiljnost i u trenucima krize, što investitori žele da vide".

On je najavio da će se ponovo krenuti sa otvaranjem fabrika i dodao da je Srbija uspešno odgovorila na krizu jer, kako kaže, ima dovoljno novca i snage i zato će država preuzeti najveći teret na sebe.

"Pripremili smo program ekonomskih mera od 5,1 milijardi evra pomoći, što je udeo od približno 11 odsto BDP-a, a u rebalansu budžeta biće povećana sredstva za izgradnju Moravskog koridora", rekao je Mali, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da bi Vlada Srbije sa ove tačke gledišta ponovo preduzela iste mere u borbi protiv koronavirusa jer su one dale rezultate, ali i upozorio na to da bi svako opuštanje moglo skupo da košta sve građane.

On je istakao da treba shvatiti da je virus i dalje tu, a da će svi budući rezultati koje budemo imali zavisiti u najvećoj meri od nas samih.

Prema njegovim rečima, ako ne budemo poštovali mere i ubuduće, velika je verovatnoća da će biti nekih težih oblika i komplikacija bolesti.

Ministar je naveo da su sve mere u prethodnom periodu donete kako bi se spasili ljudski životi i sačuvalo zdravlje građana, zahvaljujući se svim medicinskim radnicima, ali i građanima koji su poštovali mere.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.