Malezija dobila najstarijeg premijera na svetu

Izvor: Radio 021, 10.Maj.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malezija dobila najstarijeg premijera na svetu

Mahatir Mohamad položio je zakletvu stupajući na dužnost sedmog premijera Malezije, čime je postao i nastariji svetski lider.

Malezijski kralj, sultan Muhamad Peti, odlučio je da pozove Mahatira Mohamada (92) da oformi novu vladu, saopšteno je ranije iz predsedničke palate, preneo je Rojters. "Njegovo Visočanstvo snažno podržava i poštuje demokratski proces i želje svojih podanika", zaključuje se u saopštenju malezijske predsedničke palate.

Mohamad je ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odlukom postao najstariji svetski lider, nakon iznenađujuće pobede na izborima održanim u Maleziji, na kojima je koalicija opozicionih partija odnela pobedu. Mohamad, koji je već bio premijer Malezije, vratio se iz penzije i pridružio opoziciji, kako bi preuzeo mesto premijera od Nadžiba Razaka, svog bivšeg štićenika, a koji se sumnjiči za korupciju.

"Da, još uvek sam živ", rekao je Mohamad na konferenciji za novinare uoči kraljeve odluke i dodao da se njegova koalicija neće svetiti, ali će uspostaviti vladavinu prava.

Nadžib je nakon proglašenja rezultata kazao da će prihvatiti "presudu naroda".

Nadžib se sumnjiči da je uzeo 700 miliona dolara od Prvog malezijskog razvojnog fonda Berhab koji je osnovao, što on negira, međutim Fond je i dalje pod istragom nekoliko stranih zemalja. Nadžib je optužen i da je ugušio istragu povodom ovog slučaja, tako što je ključne ljude sklanjao sa funkcija. Svi ovi navodi doveli su do toga da Mohamad pređe iz stranke Barisan Nasional u opozicionu stranku Pakatan Harapan 2016. godine, navodeći da ga je sramota da bude povezan sa strankom koja podržava korupciju.

U januaru ove godine on je najavio da će se ponovo kandidovati za premijera.

Mohamadova istorijska pobeda svrgla je sa vlasti Barisan Nasional stranku, koja je bila na vlasti od proglašenja nezavisnosti 1957. godine. Međutim, uprkos istorijskoj pobedi opozicije, njegov izbor za premijera bio je neizvestan jer nijedna stranka u koaliciji nije osvojila većinu, tako da je o tome ko će formirati vladu odlučio malezijski kralj.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.