Izvor: Politika, 27.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maleševu 12 godina zatvora zbog požara u „Landžu”

Suvlasnicima kafića Tamašu Kolaru i Srđanu Bovanu izrečeno po 10 godina, a Bojanu Kulačaninu zbog prikrivanja Miloša Maleševa pet godina zatvora

Novi Sad – Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu kojem je predsedavala sudija Zlata Rodić-Knežević nakon završenog glavnog pretresa, juče je izreklo presudu akterima požara u kafe-baru „Landž” u Novom Sadu, koji se dogodio u noći između 16. i 17. februara ove godine. U požaru je, podsetimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poginulo osam mladića i devojaka, a dvoje teško povređeno.

Prvooptuženi Miloš Malešev (21) iz Novog Sada, kome je stavljeno na teret da je podmetnuo vatru, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti, osuđen je na 12 godina zatvora; suvlasnici kafića Tamaš Kolar (29) i Srđan Bovan (25), obojica iz Novog Sada na po 10 godina zatvora zbog neadekvatnih uslova u kojima je radio kafić, a Bojan Kulačanin (22), takođe, iz Novog Sada na pet godina zbog pružanja pomoći Maleševu nakon krivičnog dela.

U obrazloženju presude kojom je Malešev dobio maksimalnu kaznu, ističe se da je prvooptuženi bio u mogućnosti „da shvati značaj svojih radnji i da upravlja svojim postupcima”, čime krivično veće nije prihvatilo izjavu Maleševa, odnosno stav njegove odbrane, da te večeri nije mogao da upravlja svojim postupcima jer je bio u pijanom stanju. Doduše, njemu se u presudi ne imputira da je svesno nameravao da liši života goste kafića, već da je „olako držao da usled požara neće nastupiti smrt kod više drugih lica”.

Bojan Kulačanin je osuđen zbog pružanja pomoći Maleševu (oni su te noći zajedno došli u „Landž” i zajedno ga napustili) nakon izvršenja krivičnog dela „dajući različite izjave o okolnostima pod kojima je došlo do izbijanja požara, krijući time postupanje Maleševa”. Kulačanin je, inače, tokom suđenja izjavio da je video kako se Malešev „igra” upaljačem na stepeništu kafića, čiji je enterijer bio od jako zapaljivog materijala.

Suvlasnici kafića Kolar i Bovan osuđeni su zato što „kao odgovorna lica svesno nisu postupali po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite od požara, izazivajući opasnost za život ljudi”. Pored ostalog, objekat nije imao alternativni izlaz za slučaj evakuacije usled opasnosti, a dvoje teško povređenih jedva su ostali živi samo zato što su se usudili da skoče sa drugog sprata objekta, pri čemu su zadobili dodatne povrede.

Okrivljenima Milošu Maleševu, Tamašu Kolaru i Srđanu Bovanu sudsko veće je produžilo pritvor do pravosnažnosti presude, dok se tokom dužeg perioda suđenja Kulačanin branio sa slobode i tako će dočekati i pravosnažnu presudu.

Branioci osuđenih, osim delimično u slučaju Maleševa, za koga je rečeno da ako bude proglašen krivim treba da odgovora za nehatno postupanje, tokom suđenja su zatražili oslobađajuću presudu. Nezadovoljni presudom juče su najavili žalbu Vrhovnom sudu. Za sada nije poznato da li će žalbu uputiti i Okružno javno tužilaštvo.

S. Živković

[objavljeno: 28/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.