Malerova peta simfonija na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2022, 22:01

Malerova peta simfonija na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

Izvođenjem Malerove pete simfonije na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, večeras se završila prva faza projekta Sounds of Change. Gotovo 100 muzičara iz svih krajeva Evrope učestvovalo je u ovom jedinstvenom projektu. 

Čuvena 5. Simfonija Gustava Malera, nastala pre 118 godina i izvedena premijerno u Kelnu kada je dirigovao sam kompozitor, bila je muzička osnova za seriju koncerata pod okriljem jedinstvenog umetničkog projekta Sound of change. Izbor istaknutih muzičara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji studiraju na prestižnim muzičkim univerzitetima u Španiji, Portugaliji, Nemačkoj, Sloveniji i Srbiji našli su se pred novosadskom publikom na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, a vešta instrumenatlna interpretacija poznatog orkestarskog dela oduševio je prisutne.

Maler je veoma dobar odabir za početak ovog višegodišnjeg projekta.To je bio odabir muzičkog tima iz Slovenije i Srbije. Maler ne potiče iz pomenutih zemalja i dobro je što je odabir pao na njega. Imao je mnogo poteškoća tokom života i u profesinalnom radu. Bio je jevrej, i taj problem identiteta u Evropi najbolje može da se predstavi putem muzike, koja spaja sve različitosti i suprotnosti. U umetnosti svi smo prijatelji, familija, braća.

Ljubljana će 16. avgusta ugostiti ovaj orkestar, a četvorogodišnji projekat koji je nastao prema ideji Osvalda Feriera ima za cilj da afirmiše mlade muzičare pruži im snažan oslonac u razvoju karijere kao i da im otvori mogućnost da ostanu kod nas ili u nekom svetskom orkestru.

Kroz četiri faze organizovane na osnovu četiri godišnja ciklusa u kojima će se izabrani umetnici susresti sa mogućnošću profesionalnog usavršavanja kroz orkestarske akademije, projekat se fokusira ne samo na unapređivanje muzičkih veština već i na lični i profesionalni razvoj. Ideja je da tako novoformirani međunarodni orkestar nastupi kako na profesionalnim muzičkim festivalima u Evropi tako i da osigura prostor za promociju rada muzičara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SNP: Zvuci promene odjekivali Novim Sadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2022, 11:14

U sam smiraj dana, sinoć sa platoa Srpskog narodnog pozorišta odjeknula je Malerova peta simfonija čime se Novi Sad stavio u red velikih svetskih metropola. Gotovo sto mladih, iz pet evropskih država, zajedno sa svojim mentorima i profesorima, svirali su kao jedan, a zvuci promene odjekivali su Srpskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.