Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje u Novom Sadu

Novi Sad -- U rubnim delovima Novog Sada, u naseljima Klisa i Bangladeš, registrovano je sedam slučajeva za koje se sumnja da su male boginje.

"Obaveštavamo roditelje, ukoliko deca do sada nisu primila vakcinu protiv morbila (vakcina MMR), da se odmah jave nadležnoj zdravstvenoj službi kako bi deca bila blagovremeno zaštićena", navodi se u saopštenju vojvođanskog sekretarijata za zdravstvo.

U saopštenju se dodaje da je u toku ispitivanje izložene populacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzorkovanje seruma za laboratorijsko ispitivanje i dopunska vakcinacija stanovništva u lokalitetima u kojima su registrovani bolesnici.

O malim boginjama razgovarali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo sa rukovodiocima sektora za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad, koji su se dogovorili da javnost bude blagovremeno obaveštavana o epidemiološkoj situaciji.

U Srbiji vakcinaciji protiv morbila podležu sva deca uzrasta od godinu dana, sedam ili 12 godina. Male boginje uzrokuje virus, a infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Inkubacija pre pojave simptoma traje od sedam do 14 dana.

Pre nego što je vakcinacija masovno primenjivana, male boginje su bile vrlo česta bolest u detinjstvu. Broj zaraženih znatno je opao, pa su boginje danas retka bolest i javljaju se samo sporadično.

Osetljive osobe su bebe u vreme kad se smanjuje broj antitela dobijenih od majke i osobe koje nisu vakcinisane. Mladi koji nisu primili revakcinu takođe su osetljivi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.