Maki pripremao atentat na Miloševića u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maki pripremao atentat na Miloševića u Novom Sadu

VALJEVO -

Bogoljub Arsenijević Maki, slikar iz Valjeva, koji je, uhapšen na graničnom prelazu između Srbije i BiH pre dva dana, je pre 5. oktobra 2000. pripremao atentat na tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Atentat je trebalo da bude izvršen u Novom Sadu na otvaranju mosta "Boško Perošević".

Prema ispovesti Arsenijevića, koju je objavio "Blic news" u tri nastavka, neposredno posle 5. oktobra, za izvršenje atentata se pripremao više meseci i to u kući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svog jataka Đure Šipoša u Borči. Kao najpogodniji termin za atentat izabran je 29. maj 2000. kada je Milošević otvarao obnovljeni drumsko-železnički most, nazavan po imenu Boška Peroševića, na mestu srušenog Žeželjevog mosta.

Prema objavljenom kazivanju Arsenijevića on je iz jednog stana u ulici Marka Miljanova Miloševiću "ciljao u oko" dok je ovaj držao govor, ali ga je u poslednjem trenutku u tome sprečio njegov jatak i pomagač, Đura Šipoš iz Borče.

Đura Šipoš, proizvođač liftova iz Borče, inače rođen u Kikindi, je, kasnije medijima, potvrdio da se Arsenijević intenzivno, mesecima, pripremao za izvršenje atentata. Da je za to bio dopremljen snajper iz Republike Srpske, da je u Novom Sadu obezbeđen stan i da je on lično danima dovozio Makija u Novi Sad, koji je, glumeći pecaroša proučavao situaciju oko mosta.

I na sam dan otvaranja mosta su, prema svedočenju Šipoša, on i Arsenijević bili u stanu u ulici Marka Miljanova. Njegovo svedočenje se razlikuje samo u tome što, prema jednoj izjavi on kaže da je ubedio Makija da ne puca "jer će biti izbora i Milošević će ih izgubiti", a prema drugoj Arsenijević i nije mogao izvršiti atentat, jer se sa mesta na kome su se oni nalazili Milošević nije video.

Arsenijeviću zakazano novo suđenje, počinje štrajk glađu

Početak novog suđenja valjevskom slikaru i ikonopiscu Bogoljubu Arsenijeviću Makiju (56) počeće 23. septembra pred Višim sudom u tom gradu, rečeno je agenciji Beta u Sudu.

Arsenijević je u Okružnom zatvoru u Valjevu jutros počeo štrajk glađu. Kako je agenciji Beta potvrđeno u zatvorskoj upravi, pritvorenika je jutros posetio lekar da bi proverio njegovo zdravstveno stanje i ima li lekova pošto je hronični astmatičar.

Arsenijević je juče u zgradi Višeg suda u Valjevu dopisniku agencije Beta rekao da će štrajkovati glađu ako mu bude određen pritvor po optužnici iz 1999. za sprečavanje službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti jer je taj proces pred pravosuđem ušao u 11. godinu.

Njemu je juče Vanraspravno krivično veće Višeg suda odredilo pritvor do dva meseca zbog neodazivanja sudskim pozivima.

Pritvor je određen do dva meseca s obzirom na to da postoji optužnica koja je stupila na pravnu snagu.

Pritvor može trajati do objavljivanja presude, s tim što će se rešenje o određivanju pritvora Arsenijeviću preispitivati "po službenoj dužnosti" svaka dva meseca.

Arsenijević je uhapšen pretprošle noći na graničnom prelazu Kotroman, kod Mokre Gore, prilikom pokušaja ulaska u Srbiju iz BiH, po poternici Višeg suda u Valjevu zbog neodazivanja na sudske pozive za novo suđenje po optužnici iz 1999. godine.

On je 12. jula 1999. na Gradskom trgu u Valjevu organizovao "miting protiv vlasti" Slobodana Miloševića, na kojem je došlo do incidenata prilikom pokušaja zauzimanja zgrade SO Valjevo.

U incidentima je bilo povređenih i među policajcima koji su obezbeđivali zgradu, i među demonstrantima.

Tadašnji Okružni sud u Valjevu izrekao mu je tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje sa rekonstrukcijom na licu mesta.

Savet za borbu protiv korupcije i LDP traže oslobađanje

Savet za borbu protiv korupcije poručio je juče da hapšenje vođe valjevskog građanskog otpora s kraja devedesetih Bogoljuba Arsenijevića Makija predstavlja upozorenje da se u državi malo toga promenilo od 5. oktobra 2000.

Kako je navedeno u saopštenju Saveta, "privođenje čoveka koji je predstavljao sinonim borbe za demokratsku Srbiju uoči obeležavanja godišnjice petooktobarskih događaja, predstavlja ozbiljno upozorenje da se u državi malo toga promenilo, iako nas od tih događaja deli čitava decenija".

Liberalno-demokratska stranka zatražila je juče oslobođanje Bogoljuba Arsenijevića- Makija, slikara iz Valjeva, koji je, kako je u saopštenju te stranke navedeno, priveden uz pozivanje na pravne posledice nameštenog suđenja iz 1999. godine sprovedenog po nalogu režima Slobodana Miloševića.

U saopštenju je navedeno da je uvredljivo i za Srbiju i za sve koji su se kao deo demokratskog pokreta borili protiv diktature režima, da se pred desetogodišnjicu petooktobarskih promena po automatizmu hapsi jedan od simbola tog otpora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić oslobodio Makija od krivičnog postupka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2010

Na pragu obeležavanja decenije od petooktobarskih promena u Srbiji, slikar Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od sinonima tog događaja, uhapšen je zbog mitinga koji je 1999. organizovao protiv diktatorske vladavine Slobodana Miloševića

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.