Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 21:03

Mafija 35 godina izdržavala porodice ubica italijanskog novinara

Porodice ubica italijanskog novinara Đankarla Sianija, punih 35 godina, otkako su ubice u zatvoru, jer su osuđeni na doživotnu robiju, primale su pomoć od mafije - kriminalne organizacije Kamora.

O ovome opširno izveštava italijanska štampa, ne zato što se radi o izolovanom slučaju, već zato što je novost da pomoć traje neprekidno više od tri decenije, uprkos naporima policije da otkriju nezakonite puteve finansiranja i što su o porodicama ubica naizmenično vodili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << brigu tri kriminalna klana.

Novčana pomoć, takozvani "mesati", onima koji su "pali na ispunjenje kaznene dužnosti" ili onima koji svoju odanost Kamori plaćaju zatvorom, nije novost za one koji poznaju rad mafije. Slučaj je otkriven nakon opsežne anti-mafijaške akcije italijanske policije u provinciji Napulj, koja je završena hapšenjem 16 osoba optuženih za zločinačko udruživanje radi trgovine drogom.

Prema pisanju agencije Ansa, brat ubijenog novinara Paolo Siani je rekao "da ovo jasno pokazuje da u borbi protiv organizovanog kriminala nisu dovoljni samo policija i zatvor, već društvena pomoć, kao i nada da istinsko blagostanje građanima pruža država, a ne kriminal".

Novinar Đankarlo Siani je ubijen 1985. jer je pisao za napuljske novine "Il Matino" da je mafijaški vođa uhvaćen zahvaljujući izdaji nekoga od svojih saveznika.

Nakon toga su šefovi dva kriminalna klana, Nuvoleta i Đionta, pre 35 godina odlučili da novinar mora umreti, piše italijanska štampa.

Posle ubistva novinara, ubice Kapuco i Del Kore, su se vratili u skrovište i nazdravili obavljenom poslu sa šampanjcem, pisala je štampa pre više od tri i po decenije.

Mafija kontroliše preduzeća koja upravljaju italijanskim grobljima

Italijanska policija uhapsila je 10 osoba tokom istrage o kontroli koje mafija ima nad grobljem u severnoj Italiji. Policija sumnja da su dva klana mafijaške grupe Ndrangeta odredila kojim preduzećima je dozvoljeno da obavljaju sahrane ili građevinske radove poput postavljanja grobnica na groblju u Modeni, gradu u regionu Emilia-Romanja, preneo je AP.

Mafijaška kriminalna organizacija Ndrangeta ima sedište u južnoj Italiji, bavi se i trgovinom kokaina, ali se sve više seli na sever Italije u potrazi za većim prihodom i legitimnim preduzećima, koje koristi kao paravan za pranje novca.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.