Izvor: Radio 021, 16.Okt.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska uvela "okrutan" zakon protiv skitničenja

Mađarska policija tera beskućnike sa javnih površina i rastura kartonska skloništa.

Getty ImagesStudenti dele hranu beskućnicima

U Mađarskoj je odsad zabranjeno spavati na javnim površinama.

Ujedinjene nacije su već ocenile da je zakon, koji je donet ne predlog vlade premijera Viktora Orbana „okrutan" i da se njime krše ljudska prava.

Parlament je usvojio zabranu spavanja na ulicama u junu, a policija je sada počela da ga sprovodi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Vlada tvrdi da je prisilno uklanjanje beskućnika sa javnih površina „u interesu društva u celini".

Getty ImagesProcenjuje se da u Mađarskoj ima na desetine hiljada beskućnika

Zakon, koji je stupio na snagu u ponedeljak, predstavlja pooštrenu verziju zakona koji je donet pre pet godina, kojim je spavanje na ulici definisano kao prekršaj.

Cilj zakona je da se „beskućnici uklone sa javnih površina kako bi građani mogli da ih nesmetano koriste", izjavio je Atila Fulop, državni sekretar za socijalni rad.

Mađarska će krivično kažnjavati pomagače migrantima

EU izglasala disciplinske mere protiv Mađarske

Ekspertkinja UN za pitanja stanovanja Lejlani Fara ocenila je u junu da je zakon „okrutan i u neskladu sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima".

„Kakav su zločin počinili ti beskućnici? Oni samo pokušavaju da prežive", napisala je u otvorenom pismu mađarskoj vladi.

U državnim prihvatilištima ima mesta za 11 000 ljudi, ali stručnjaci tvrde da u Mađarskoj ima bar dvaput više osoba bez krova nad glavom.

Getty ImagesStudentskka dobrovoljačka grupa „Budimpeštanska biciklistička mafija" organizuje proteste i pomaže beskućnicima .

Evropski parlament je prošlog meseca pokrenuo pravni postupak protiv Mađarske nakon što su poslanici ocenili da način na koji Mađarska postupa prema beskućnicima predstavlja „jasnu pretnju ozbiljnog kršenja vrednosti EU".

Mađarska vlada kaže da je povećala sredstva za pomoć beskućnicima.

"Beskućnicima se svakodnevno nude smeštaj, hrana i prilika da se istuširaju", kaže se u vladinom saopštenju

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.