Mačija sida - česta bolest o kojoj se retko priča

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačija sida - česta bolest o kojoj se retko priča

Bolest o kojoj se do skoro gotovo i nije govorilo u našim krajevima, a zapravo je vrlo česta, jeste mačija sida ili FIV.

Ime ove bolesti potiče baš upravo od ljudskog virusa HIV, jer su simptomi vrlo slični. Ali ne brinite, FIV-om se mogu inficirati samo mačke, odnosno virusom se ne mogu zaraziti ljudi.

Mačja sida ili FIV (feline immunodeficiency virus) je složeni retrovirus koji uzrokuje pad imuniteta kod domaćih mačaka. U tom slučaju telo nije u mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da razvije adekvatan imuno odgovor. Kao rezultat toga, mnoge mačke ne pokazuju nikakve simptome i imaju normalan životni vek. Međutim, mačke sa FIV-om su sklone razvijanju drugih infekcija i određenih vrsta raka.

FIV je lentivirus, posebna vrsta retrovirusa kojem je potrebno nekoliko meseci pa čak i godina, da se inkubira. U proseku tek u petoj godini starosti životinje se otkrije virus, a verovatnoća infekcije raste sa godinama. Jednom zaražena mačka imaće virus do kraja života.

FIV je zarazna bolest i češće se javlja kod mužjaka zbog njihove tendencije da budu agresivniji i češćeg lutanja pa su samim tim izloženiji virusu.

Kako se prenosi FIV?

Kako se prvenstveno nalazi u pljuvačci, ovaj virus se najčešće prenosi "sa-mačke-na-mačku", odnosno putem rana i ujeda. Međutim, retki su slučajevi prenošenja "neagresivnim" putem, na primer usled transfuzije ili međusobnim čišćenjem. Takođe, ređi su slučajevi prenošenja virusa kod malih mačića sa majke, dok je neuobičajeno da se prenosi putem parenja.

Važno je napomenuti da nije utvrđeno da paraziti poput buva i krpelja mogu preneti ovaj virus.

Koji su simptomi FIV-a?

Kada dođe do infekcije, nakon nekoliko nedelja mogu se pojaviti blaži simptomi poput groznice i malo uvećanih žlezda. Ti prvi simptomi vrlo često prođu neopaženi. Međutim, većina mačaka razvija znake bolesti tek nakon 2 do 5 godina.

Kao što je već napomenuto, kod inficiranih mačaka primećuju se uvećane limfne čvorove, gubitak težine i temperaturu, dok kod 25 do 50 posto slučajeva javlja se upala desni ili tkiva oko zuba.

Takođe, kod mačaka sa FIV-om često vraćaju druge manje bolesti, na primer upala gornjeg respiratornog trakta ili problemi sa varenjem. U 30 posto slučajeva učestala je upala sluzokože nosa, oko očiju ili rožnjače, kao i druge bolesti oka. Zaražena životinja je podložnija herpesu, bakterijskim i gljivičnim infeksicjama i drugim kožnim bolestima.

Uočljive su i promene u ponašanju, pa tako zaražene mačke će često promeniti navike u spavanju, postati agresivnije, i osetiće promene u čulu vida i sluha.

Kako se utvrđuje FIV?

Nakon detaljnog pregleda i uvida u istoriju bolesti i okolnosti, veterinar će obaviti analizu krvi na antitela. Takođe, uz proveru krvne slike radi se i provera urina. Testovi su pouzdani, ali ne uvek i stoprocentno tačni. U tom slučaju, veterinar će poslati uzorak krvi na detaljnije laboratorijske analize.

Lečenje FIV-a

Lek protiv FIV-a ne postoji, ali uz adekvatnu negu mačke mogu živeti potpuno normalno. Kako je FIV neizlečiva bolest, lečenje se prvenstveno primenjuje na sekundarne infekcije. Nakon otklanjanja simptoma i infekcija, veterinar će vam preporučiti adekvatnu dijetu i uz redovne kontrole vaša mačka može imati potpuno kvalitetan životni vek.

Život sa FIV-om

U većem broju slučajeva, mačke sa FIV-om mogu živeti srećno, bez razvijanja drugih bolesti. Što se ranije otkrije virus, veće su verovatnoće da će vaš ljubimac imati kvalitetniji i duži život. Dvadeset odsto inficiranih mačaka ugine nakon 4.5 do 6 godina od otkrivanja FIV-a. Međutim, u 50 odsto slučajeva simptomi se nikada ne ispolje.

Prevencija

Iako je vakcina protiv FIV-a dostupna u mnogim zemljama, ipak ne pruža potpunu zaštitu. Zato je važno, da ukoliko je FIV ustanovljen kod vaše mačke, ne dovodite je u kontakt sa drugim zdravim mačkama. Takođe je važno sterilisati mačke, kako bi se smanjio rizik od tuče i njihovog međusobnog povređivanja.

Ukoliko primetite bilo koje simptome ili promene u ponašanju vašeg ljubimca, potražite adekvatnu veterinarsku pomoć.

Autor: Njuška.com

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.