Izvor: Radio 021, 20.Jun.2020, 16:23

MUP traži od hotelijera da prijave strane novinare i posmatrače izbora

Na adrese više od 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži da prijave ukoliko "imaju saznanja" da je u njihovom smeštaju uoči sutrašnjih izbora odseo neki strani novinar ili posmatrač izbora, saznaje KRIK.

Iz MUP-a za KRIK navode da veliki broj stranaca - novinara, posmatrača i drugih - dolazi u Srbiju zbog izbora, i da vlasnici smeštaja imaju obavezu da prijavljuju strane goste.

Zakonsku obavezu da prijavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << strance imaju, kao što su za KRIK i potvrdili recepcioneri nekoliko hostela, ali napominju da nemaju prava niti običaj da pitaju bilo kog gosta zašto je tačno došao u Srbiju i čime se bavi.

Mejl koji je u petak ujutru stigao na adrese brojnih smeštajnih objekata u Beogradu upućen je sa adrese boravakstranaca@mup.gov.rs. Sadržaj mejla i način na koji je sastavljen - uz pravopisne i materijalne greške - novinarima Raskrikavanja je čak probudio sumnju da nije reč o zvaničnom dopisu MUP-a, već da je neko zloupotrebio MUP-ov nalog.

"Dana 21.06.2020. godine održaće se Predsednički i parlamentarni izbori u Republici Srbiji s tim u vezi molimo vas da nas obavestite u koliko raspolažete saznanjima da li se u vašem objektu smeštaja nalaze strani novinari ili posmatrači koji će prisustvovati izborima", doslovce se navodi u mejlu, prenosi KRIK.

Redakcija KRIK-a pitala je MUP između ostalog i da li je ovo zaista njihov mejl, kao i - ako jeste - po kom zakonskom osnovu se na ovaj način evidentiraju isključivo strani novinari i posmatrači izbora.

Iz MUP-a nisu negirali da je to njihov dopis i neodređeno su odgovorili da vlasnici smeštaja po zakonu treba da prijavljuju strance, "čime se osigurava i njihova bezbednost tokom boravka u Srbiji".

Nisu konkretno pojasnili zašto su, ako već dolaze i "drugi gosti" iz inostranstva, tražili da im se prijavljuju baš i isključivo novinari i posmatrači izbora.

Radnici nekoliko beogradskih hostela sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali, a kojima je takođe poslat ovaj mejl, navode da oni i bez podsećanja znaju da im je zakonska obaveza da prijavljuju strane goste, što i čine.

Kako objašnjavaju, kada dođe strani gost, na recepciji mu se uzme broj pasoša, lični podaci kao i datum i mesto ulaska u zemlju (na osnovu ulaznog pečata iz pasoša). Ti podaci se, uglavnom preko specijalnog kompjuterskog programa za evidenciju gostiju, šalju MUP-u svakog prepodneva.

Vlasnik jednog beogradskog hostela je za KRIK pokazao da pri unosu podataka i ne postoji opcija da se napiše čime se tačno bavi osoba koja je došla u smeštaj. Naime, u delu koji se odnosi na "razlog boravka" postoji padajući meni iz koga bi trebalo da se izabere jedna od ponuđenih opcija - da li je reč o poslovnom boravku, turističkom, i slično.

 

"Mi tu uglavnom navodimo da je neko došao turistički. Pretpostavljam da sada MUP očekuje da im pošaljemo mejl sa dodatnim informacijama", navodi on.

Sagovornici KRIK-a se ne sećaju da im je uoči bilo kojih prethodnih izbora stigao ovakav zahtev od MUP-a. Hotelijeri, kako navode, nemaju nikakvu obavezu, ali ni pravo, da ispituju goste o razlozima njihovog boravka.

Strani posmatrači su, inače, već akreditovani za praćenje sutrašnjih izbora, a u proceduri akreditacije MUP ne igra nikakvu ulogu. Prijava za praćenje izbora podnosi se preko Ministarstva spoljnih poslova, koje odobrava taj spisak posmatrača i dalje ga prosleđuje RIK-u.

Mimo toga, ni RIK ne vodi nikakvu evidenciju o tome gde su smešteni strani posmatrači.

Autor: KRIK

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.