MUP odobrio skup Srpskog nacionalnog fronta

Izvor: Radio 021, 24.Mar.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP odobrio skup Srpskog nacionalnog fronta

Policija je dozvolila održavanje "Marša sećanja" u četvrtak uveče ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.

Iako marš, kojim se obeležava godišnjica početka NATO bombardovanja, organizuje Srpski nacionalni front, politička grupa povezana sa Goranom Davidovićem Firerom, iz MUP-a su objasnili da nisu imali zakonskog osnova da skup zabrane.

Prema navodima MUP-a, skup je prijavio građanin koji nema veze sa zabranjenim neonacističkim organizacijama. Samim tim, ispoštovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su svi zakonski preduslovi da se marš održi. Kako nam je rečeno u MUP-u, policija će obezbeđivati skup i za sada nema informacija da će se na njemu pojaviti i Goran Davidović Firer.

Iako formalno zahtev za održavanje skupa nije podneo neko sa neonacističkom prošlošću, nije teško zaključiti da upravo ova grupacija stoji iza "Marša sećanja". Naime, na sajtu ekstremno desničarske organizacije Srpski nacionalni front se jasno vidi da upravo oni pozivaju "patriote" na marš.

Takođe, maglovita je i Davidovićeva pozicija u organizaciji pošto na njihovom sajtu ne može da se vidi ko su predsednik i sekretar organizacije. Ipak, manifest organizacije Srpski nacionalni front, koji je dostupan na njihovoj internet stranici, je potpisao upravo Goran Davidović Firer.

Protiv Davidovića, bivšeg lidera neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" se trenutno vodi postupak po optužnici Višeg javnog tužilaštva koja ga tereti za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje. Nedavno je pripremno ročište u ovom postupku odloženo zbog toga što se Davidovićev branilac nije pojavio. Davidović trenutno živi u Trstu.

MUP će snimati i fotografisati učesnike skupova

MUP Srbije u sredu uveče je saopštio da će snimati i fotografisati učesnike skupova koji će biti održani u Beogradu u četvrtak, 24. marta.

"Na platou ispred crkve Svetog Marka u organizaciji Stefana Simića održaće se javni skup i javni skup u pokretu u 19.30 sati, a javni skup u organizaciji Damnjana Kneževića biće održan na Trgu Republike u vremenu od 20 do 23 sata", kaže se u saopštenju.

Takođe, dodaje se da to važi i za skup u organizaciji Srpske radikalne stranke na Trgu Republike od 16 do 19 časova, kao i za skup na Trgu Nikole Pašića od 18 do 20h koji organizuje politička organizacija Rodoljubi.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.