MSP saopštio imena nastradalih

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP saopštio imena nastradalih

Kairo, Beograd -- Stanje svih osmoro putnika iz Srbije povređenih u nesreći u Egiptu je stabilno. Saopštena imena poginulih građana. U Srbiji Dan žalosti.

U Srbiji je danas dan žalosti zbog pogibije devetoro srpskih turista u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu. Ministarstvo inostranih poslova Srbije objavilo je imena poginulih i povređenih građana. Prema poslednjim informacijama iz Egipta zdravstveno stanje svih povređenih je stabilizovano.

Prema zvaničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacijama koje je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo od egipatskih vlasti, u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče ujutru dogodila na putu od Hurgade ka Luksoru poginuli su:

Slavica Trpeska (rođena 1987) iz Zrenjanina, Zoran Janjić (1958) iz Beograda, Ivanka Janjić (1964) iz Beograda, Mara Janjić (1994) iz Beograda, Snežana Rodić (1969) iz Novog Sada, Irina Rodić (1995) iz Novog Sada, Zdenka Jovicki (1973) iz Novog Sada, Stefan Jovicki (1997) iz Novog Sada i Katarina Jovicki (2001) iz Novog Sada.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, pozivajući se na zvanične informacije egipatskih vlasti, saopštilo je i imena osmoro povređenih.

Povređeni su: Ivan Ergelašev iz Zrenjanina, Ivica Nešić iz Leskovca, Miljana Cerović iz Leskovca, Ivan Babić iz Pančeva, Sanja Popadić iz Pančeva, Tijana Lukić iz Beograda, Miroslav Lukić iz Zrenjanina i Saša Jovicki iz Beočina.

U Kairu i Hurgadi nalaze se članovi specijalnog konzularnog tima iz Beograda kako bi pomogli povređenima i obavili neophodne pripreme da bi tela nastradalih bila što pre preneta u Srbiju.

"Porodice tragično nastradalih građana Srbije danas, u najkraćem mogućem roku, odlaze u Egipat. A ono što očekujemo sutra ili u narednom periodu je da porodice povređenih takođe mogu da im se pridruže. Zaista tu pohvaljujem saradnju sa našim nacionalnim avio prevoznikom”, rekao je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Borislav Stefanović.

Povređene su u bolnici u Kairu obišli predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Boris Tadić u poseti bolnici u Kairu (FoNet)

Tadić je naglasio da je saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo devet državljana Srbije "užasna tragedija".

"U ovoj teškoj nesreći dobra je vest da su svi naši državljani koji su smešteni u bolnici dobro i da je prognoza medicinskog osoblja za njihov oporavak jako dobar", rekao je Tadić posle posete povređenim turistima u kairskoj bolnici Ali Ahli Benk.

Tadić je razgovarao i sa povređenima koji su rekli da žele da se što pre vrate kući.

Zdravstveno stanje svih osmoro državljana Srbije povređenih u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Luksora je stabilno.

Njih petoro sa lakšim povredama trebalo bi tokom dana da budu pušteni iz bolnice a od troje povređenih koji ostaju u bolnici u Kairu dvoje su na odeljenju intenzivne nege i trebalo bi da budu pušteni za pet-šest dana.

Lekari očekuju da će treći pacijent biti pušten iz bolnice nešto ranije.

"Zaista nam je žao zbog nesreće. Osmoro povređenih koji se nalaze u našoj bolnici se dobro osećaju, jedna žena ima teže povrede ali već je pokazala znake poboljšanja. Nadam se i daću sve od sebe da ih vratim u Srbiju u dobrom stanju. Nadam se da znaju da se nalaze u svojoj drugoj domovini, Egiptu, i zaista žalimo zbog svega što se dogodilo”, kazao je Šerif Mekavi, direktor bolnice Ali Ahli Beng u Kairu.

Saobraćajna nesreća u kojoj je devet građana Srbije poginulo, a osam povređeno, dogodila se u četvrtak rano ujutro na putu od Hurgade do Luksora.

Kako je za B92 rekao Dejan Vasiljević, ambasador Srbije, procedura u Egiptu nalaže da kada se dogodi teška saobraćajna nesreća prvo mora da se sačeka izveštaj Turističke policije, potom tamošnja Državna bezbednost sastavlja svoj izveštaj koji preko ambasade šalje našim vlastima u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova je otvorilo dežurne telefone za svaku vrstu pomoći i asistencije: +381 11 306 82 68 i 306 81 97

U Srbiji su zbog dana žalosti za nastradalim građanim na svim državcnim institucijama zastave spuštene na pola koplja, a poslanici skupštine Srbije na početku današnje sednice poštu su odali minutom ćutanja.

Zvaničnog izveštaja o uzroku nesreće još uvek nema, a prema nezvaničnim informacijama do teške saobraćajne nesreće je došlo kada je na autobus u kom su bili putnici agencije "Perla turs” iz suprotnog pravca naleteo šleper.

Novi Sad će pomoći porodicama nastradalih

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić saopštio je da će porodicama novosadskih turista nastradalih u Egiptu biti pružena neophodna podrška i pomoć.

"Nesrećni događaj, u kojem je živote izgubilo devetoro naših sunarodnika, predstavlja veliku tragediju i nenadoknadiv gubitak za njihove porodice. Učestvujući u njihovom bolu, grad Novi Sad pružiće porodicama nastradalih Novosađana neophodnu podršku i pomoć", navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Pavličić je izrazio najdublje žaljenje povodom saobraćajne nesreće koja se 16. jula dogodila na putu između Hurgade i Luksora.

Saučešće porodicama stradalih izrazio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, koji je u ime pokrajinske vlade ponudio svu neophodnu pomoć porodicama stradalih, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Telegrame saučešća uputili su i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radamnović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, kao i šef diplomatije Italije Franko Fratini.

"Perla turs" izrazio duboko žaljenje

"Perla turs”, agencija koja je organizovala putovanje, oglasila se saopštenjem, u kome izražava duboko saosećanje sa porodicama stradalih.

U "Perla tursu” danas nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu u vezi sa tragedijom u Egiptu.

U ovoj agenciji su za B92 u telefonskom razgovoru ponovili da izlet nije bio u okviru njihove ponude i da ga je organizovala lokalna turistička agencija koja je ujedno i realizator ekskurzije i koja je sama obezbedila vozače, prevoz i ostalu logistiku za izlet.

U "Perla tursu” saopštavaju da su u kontaktu sa lokalnim tur-operaterima saznali da je krivac za nesreću vozač kamiona koji je nepropisno preticao, ali dodaju da više detalja o nesreći ne može biti saopšteno dok egipatski istražni organi ne završe sve neophodne radnje u vezi sa nesrećom.

Oni navode i da su odmah nakon nesreće poslali polise putničkog zdravstvenog osiguranja i da su u kontaktu sa državnim organima u vrezi sa ovom tragedijom.

Marković: Oprezno sa lokalnim agencijama

Direktor turističke agencije Big blu Milan Marković kaže da saobraćajne nesreće u Egiptu u kojima stradaju turisti nisu česte, s obzirom na to da su putevi uglavnom u dobrom stanju.

On ipak upozorava da zbog sopstvene bezbednosti naši turisti treba da obrate posebnu pažnju pri odabiru agencija, posebno lokalnih, koje organizuju izlete.

"Te lokalne agencije - to je veliki problem i u Egiptu i u Turskoj. Prodaju jeftinije, ali ne dobijete isto za taj manji novac. Najčešće to u toj ceni nije nema osiguranje, loša su vozila, lokalni vodiči koji ne znaju baš strane jezike. Tako da ako odete nešto da vidite, a ne razumete vodiča koji recimo priča na ruskom, onda ste, u stvari bacili taj novac. I sigurnost je tu, pre svega, na prvom mestu", objasnio je Marković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saučešće porodicama poginulih u Egiptu

Izvor: S media, 16.Jul.2009, 19:19

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio telegrame saučešća porodicama naših državljana poginulih u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u Egiptu, na putu od Hurgade ka Luksoru, rečeno u kabinetu predsednika. ..Predsednik Tadić je vest o nesreći u kojoj život izgubilo više turista...

Nastavak na S media...

Krvavi izlet u Luksor

Izvor: AutoBrief.com, 17.Jul.2009

Devet turista iz Srbije je poginulo, a osmoro povređeno u četvrtak ujutru u saobraćajnoj nesreći u Egiptu kod Safage, kada je u autobus kojim su iz Hurgade krenuli u Luksor udario kamion. Pored devet srpskih turista, poginula su i dvojica egipatskih vozača autobusa. Upravo oko broja poginulih i...

Nastavak na AutoBrief.com...

Izginuli na odmoru

Izvor: Glas javnosti, 17.Jul.2009

KAIRO/BEOGRAD/NOVI SAD - U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče ujutro dogodila na putu od Hurgade ka Luksoru, kod mesta Safaga, u Egiptu, prema još uvek nepotvrđenim informacijama koje je Ambasada Srbije u Egiptu dobila od Turističke policije Egipta, poginulo je devetoro građana Srbije,...

Nastavak na Glas javnosti...

Tadić nastoji da poseti povređene u Egiptu

Izvor: NaDlanu.com, 17.Jul.2009

BEOGRAD, 16. jula 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je saučešće porodicama poginulih u nesreći u Egiptu i, kako saznaje agencija Beta, nastoji da poseti povređene u bolnici. Kako je rečeno Beti u kabinetu predsednika, nije izvesno da će Tadić uspeti da organizuje obilazak...

Nastavak na NaDlanu.com...

Svi povređeni stabilno,petoro izlazi iz bolnice

Izvor: NaDlanu.com, 17.Jul.2009

KAIRO/BEOGRAD, 17. jula 2009. (Beta) - Zdravstveno stanje svih osmoro državljana Srbije povređenih u saobraćajnoj nesreći kod Luksora u petak je stabilno, a njih petoro sa lakšim povredama trebalo bi tokom dana da budu pušteni iz bolnice, izjavio je amabasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević....

Nastavak na NaDlanu.com...

Jat prevozi porodice poginulih u Egipat

Izvor: Mondo, 17.Jul.2009

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovorilo se sa Jatom da iz Srbije u Egipat preveze porodice poginulih u saobraćajnoj nesreći u toj zemlji.Objavljen spisak imena poginulih i povređenih građana Srbije Boris Tadić obišao povređene u kairskoj bolnici. Jedan od povređenih putnika izjavio da...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.