MATICA URADILA NAJBOLJI PRAVOPIS SRPSKOGA JEZIKA

Izvor: Kurir, 17.Dec.2010, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MATICA URADILA NAJBOLJI PRAVOPIS SRPSKOGA JEZIKA

NOVI SAD - Pravopis srpskoga jezika, u izdanju Matice srpske, do sada je najsavršeniji naš pravopis, čime se Matica potvrdila kao najistaknutiji leksikografski centar u zemlji, izjavio je predsednik Matice srpske akademik Čedomir Popov

NOVI SAD - Pravopis srpskoga jezika, u izdanju Matice srpske, do sada je najsavršeniji naš pravopis, čime se Matica potvrdila kao najistaknutiji leksikografski centar u zemlji, izjavio je predsednik Matice srpske akademik Čedomir Popov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Na vrlo posećenoj promociji tog izmenjenog i dopunjenog izdanja Matičinog pravopisa iz 1994. i ponovljenog 2002. godine, Popov je naglasio da je to delo, uz prvu knjigu prvog toma "Srpske enciklopedije", najznačajniji izdavački poduhvat Matice srpske, u okviru desetak objavljenih naslova ove godine.

Napominjući da se mnoge aktivnosti Matice srpske kod dela domaće javnosti često dočekuju "sa velikim nezadovoljstvom i velikom zluradošću", Popov je rekao da je tako bilo i u slučaju pravopisa, jer je kritikovano "navodno kašnjenje" u objavljivanju.

- Pravopis je izašao kad je moglo, da bi bio dovoljno kvalitetan i da ne bismo pravili improvizacije - istakao je akademik Popov naglasivši da je pravopis "zakon koga se svaki pismen Srbin mora pridržavati i treba da ga ima na svom radnom stolu, a ne samo u ormanu".

Jedan od recenzenata ovog izmenjenog i dopunjenog izdanja akademik Ivan Klajn podsetio je na događaje iz poslednje decenije minulog veka, kada se opredeljivalo za nacionalno-jezičku orijentaciju pravopisa.

On je napomenuo da je krajem 90-ih "bilo jasno da treba raskinuti sa pravopisom iz 1960. godine, sa srpsko-hrvatskim i srpsko-bosanskim i drugima i da treba izdati srpski pravopis" i dodao da je bio ljut na Maticu srpsku što je javnost na to delo čekala šest godina.

- Sada vidim da je to opšte stanje naše kulture - rekao je akademik Klajn i dodao da Narodni muzej i Narodna biblioteka u Beogradu ne rade, da je čuvena knjižara "Geca Kon" dugo u štrajku, da su mnogi književni časopisi ugašeni ili "izlaze s mene pa na uštap".

- Ako se ima u vidu takvo stanje u našoj kulturi, Matici ipak možemo da čestitamo što je, makar sa zakašnjenjem, objavila ovo izdanje pravopisa - istakao je Klajn i naglasio da je sada najbitnije to da se primenjuju pravila koja su u tom delu utvrđena.

Na promociji "Pravopisa srpskog jezika" u Matici srpskoj govorili su i glavni redaktor tog dela prof. Mato Pižurica, Jovan Ćirilov i profesori Živojin Stanojčić i Miloš Kovačević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.