Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020, 15:08

Lista čekanja za prihvatilište za beskućnike u Novom Sadu, svake godine sve više socijalno ugroženih građana

Svi kapaciteti Prihvatilišta za odrasle i starije u Futogu, za osobe kojima je potrebna nega zbog ugrožene socijalne situacije, popunjeni su u ovom trenutku.

Poslednjih godina je zahteva za smeštaj u prihvatilištu sve više, a stvorila se i lista čekanja.

Loša materijalna situacija, bolesti, starost ili pak beskućništvo i prosjačenje sve su izraženiji poslednjih godina. Veći broj materijalno ugroženih građana doveo je do sve veće potrebe za različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vidovima socijalne i zdravstvene pomoći, pa tako više nema mesta u Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu. Situacija nije nimalo lakša sa prelaskom u zimski period, kad mnogi traže sklonište od smrzavanja na ulici.

Kako za 021 kaže rukovodilac prihvatilišta Anđelka Barać, u ovom trenutku se na čekanju nalazi 12 zahteva za privremeni smeštaj u ovu ustanovu, koja se nalazi u kompleksu Doma za starije i penzionere u Futogu.

"S obzirom na to da su kapaciteti Prihvatilišta u prethodne dve godine povećani i da je smeštajni kapacitet šezdeset korisnika, nadamo se da ćemo uspeti da prihvatimo sve korisnike koji se u zimskom periodu nađu u stanju hitne i neophodne pomoći", poručuje Barać za 021.

Osim prihvatilišta, svi koji su u teškoj situaciji mogu da dobiju pomoć u Svratištu za beskućnike u Futoškoj 46 u Novom Sadu. U ovom objektu imaju obroke, higijenu, finansijsku pomoć za prevoz, zdravstvene usluge ili pomoć za obezbeđivanje neke potrebne dokumentacije. I ovaj objekat je sve više posećen.

"Svratište za beskućnike svake godine ima povećan broj korisnika, koji koriste naše dnevne usluge. U letnjem periodu broj korisnika na dnevnom nivou se kreće oko dvadeset, dok je u zimskom periodu taj broj duplo veći", kaže Anđelka Barać za naš portal.

Epidemija virusa korona dovela je i do novih pravila kad je reč o zbrinjavanju beskućnika i socijalno ugroženih koji koriste ovaj vid pomoći. Uputstva je, dodaje Barać, dalo Ministarstvo za rad.

"To podrazumeva: prijemi korisnika se vrše smeštajem u izolacioni blok u trajanju od 14 dana, uz obavezan PCR test. Nakon isteka, korisnika smeštamo u redovnu sobu i primamo drugog korisnika. Svratište sa dnevnim uslugama u vreme epidemije prima korisnike bez ograničenja, kontinuirano, sa proverom telesne temperature i svim merama zaštite", navodi naša sagovornica.

Ovi kapaciteti su, inače, u sklopu Gerontološkog centra.

Kako je 021 nedavno analizirao, na osnovu zvanične statistike, svaki drugi anketirani građanin ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, dok svaki treći jedva "sastavlja kraj s krajem" iz meseca u mesec. Više o analizi stope siromaštva u Srbiji saznajte u našem članku OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.