Lisje neće prinudno iskopavati pokojnike

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lisje" neće prinudno iskopavati pokojnike

V.d. direktora "Lisja" Vladimir Đaković demantovao je za 021.rs spekulacije koje su izneli pojedini mediji u vezi sa prinudnom ekshumacijom pokojnika zbog neplaćenih usluga održavanja grobnih mesta.

"Ne postoji takva namera, pa ni odluka od strane JKP 'Lisje', već se radi o pogrešnom tumačenju obrazloženja zakonskih akata koji daju tu mogućnost kao rešenje problema nedostatka grobnih mesta za sahranjivanje", navodi Đaković, ali dodaje da postoji nedostatak grobnih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na nekim grobljima.

Naime, na Gradskom groblju se još uvek crpi mogućnost otvaranja novih grobnih polja, tako što Grad otkupljuje od vlasnika okolno zemljište. Trenutno je i ta mogućnost iscrpljena kroz otkup zemljišta za IX i X grobno polje, poručuju iz pogrebnog preduzeća.

Za razliku od Gradskog groblja, neka druga groblja koja su u sistemu "Lisja" nemaju mogućnost proširenja, pa su već došla do svojih maksimuma i na njima je sahranjivanje obustavljeno, osim sahranjivanja u postojeća grobna mesta. To je slučaj sa grobljima u Veterniku i Sremskoj Kamenici, dok će u Petrovaradinu mesta biti još svega nekoliko meseci. Na Rusinskom groblju je trenutno moguće samo polaganje urni.

Đaković kaže da ne zalazi u razloge zbog kojih građani ne plaćaju obaveze prema ovom preduzeću, ali da se prinudna ekshumacija neće sprovoditi.

"Ne možemo apstrahovati ovaj problem, koji je iz godine u godinu sve prisutniji, a da pri tome, na jednoj strani imamo građane koji se nemarno odnose prema svojim precima, ne održavaju njihova grobna mesta, ne plaćaju obnovu i naknadu za korišćenje groblja i čija nadgrobna obeležja su u lošem stanju i prete da padom ugroze okolne spomenike. Ne bavimo se razlozima ovakvog odnosa prema pokojnicima, oni su razni. Neki potomci su odavno preminuli, neki se odselili, a neki, iz njima znanih razloga, ne žele više da vode brigu o grobnim mestima svojih bližnjih. JKP 'Lisje' ne namerava da u skorijem roku sprovede ovu odluku, koju inače Zakon o sahranjivanju i grobljima poznaje još od 1977. godine, ali je činjenica da je sve manje mesta za sahranjivanje, a sve više grobnih mesta o kojima niko iz porodice ne vodi brigu", navodi Đaković.

Inače, u Beogradu, Kragujevcu i Nišu se praksa prinudne ekshumacije redovno sprovodi nakon 10, 20 ili 30 godina, a pokojnici se smeštaju u osarijum, tj. zajedničku grobnicu.

Današnji osarijumi su, poručuju iz "Lisja", izgrađeni po najvišim standardima, a sahrane se obavljaju na civilizovan i dostojanstven način. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.