Izvor: Radio 021, 06.Jul.2020, 15:30

Lider SDP Davor Bernardić podneo ostavku

Lider SDP-a Davor Bernardić podneo je ostavku nakon izbornog debakla Restart koalicije okupljenje oko te opozicione stranke.

Bernardić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke rekao da će za čelnog čoveka biti raspisani izbori, kao i da se on neće kandidovati.

"Do izbora vršilac dužnosti predsednika SDP biće Zlatko Komadina", rekao je Bernardić.

Prema još nezvaničnim izbornim rezultatima, Restart koalicija je osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 41 mandat u Hrvatskom parlamentu, iako su predizborne ankete ukazivale da će biti relativni pobednik ovih izbora.

Pošto se to nije dogodilo, Bernardić je uradio upravo ono što je uradio njegov prethodnik Zoran Milanović, aktuelni predsednik Hrvatske, koji je zbog izbornog poraza 2016. podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci.

Nakon tog poraza Milanović se jedno vreme povukao iz politike.

"Predsednik je uvek najodgovorniji", rekao je Bernardić novinarima i dodao da on nikoga ne krivi za loš izborni rezultat.

"Građani su izabrali, hvala svima koji su izašli", rekao je i dodao da će doći na konstitutivnu sednicu sabora, ali da ne zna da li će biti poslanik.

Upitan razmišlja li o povlačenju iz politike, Bernardić je rekao:

"Znate kako je u životu. Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Život je nepredvidiv. To je čar života. Niko ne zna što nosi sutra. Sigurno neću ostati na čelu SDP-a", rekao je.

Nije želeo da komentariše ko bi iz SDP-a mogao biti izabran na čelnu funkciju, ali ni isključio mogućnost da to bude žena.

A kao mogući naslednici Bernardića se pominju kandidati koji imaju dobar preferencijalni rezultat kao što je Peđa Grbin, koji sa poslednjeg mesta na listi ulazi u Sabor, a s poslednjeg mesta na listi u Sabor ulazi i Siniša Hajdaš Dončić, dok su veliki broj glasova dobili i Biljana Borzan i Tonino Picula.

Pozivi da Bernardić podnese ostavku počeli su već sinoć, neposredno nakon objavljivanja izbornih anketa.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.