LSV: Sledeće nedelje počinje tiha privatizacija NS gas

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Sledeće nedelje počinje tiha privatizacija NS gas

Predsednik novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, Aleksandar Kravić, zatražio je danas od gradskih vlasti da zaštite interes građana i da gasnu mrežu izuzmu iz privatizacije Društvenog preduzeća "Novi Sad - Gas".

Kravić je upozorio da je u toku "tajna, tiha privatizacija" tog preduzeća i pozvao gradonačelnika Miloša Vučevića da "postupi po zakonu i zaštiti interese grada i Novosađana". Kako je rekao, LSV je došla do informacija koje govore da će u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sledeće nedelje početi radnje koje dovode do potpune privatizacije ovog društvenog preduzeća.

"Građani Novog Sada su kroz budžet, odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada, investirali u gasnu mrežu, a sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova", rekao je Kravić. Dodao je da će onaj ko kupi tu mrežu imati monopol i moći da diktira cene, te da će šteta biti veća od afere sa ATP Vojvodina. "Ovde se radi o desetinama miliona evra", kazao je Kravić. On je dodao da je preduzeću "Novi Sad - Gas" račun blokiran duže od godinu dana zbog dugovanja Srbijagasu.

Društveno preduzeće "Novi Sad - Gas" postoji od 1976. godine, a nastalo je od Radne organizacije Plin. Zavod za izgradnju grada je od 1976. do 1992. godine investirao u primarnu gradsku gasnu mrežu, a gasno preduzeće nije moralo da plaća korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, niti bilo kakve takse.

Zbog sukoba grada i rukovodstva preduzeća "Novi Sad - Gas" 1997. godine, rukovodstvo tog preduzeća je uspelo da izdejstvuje pretvaranje te firme u društvenu. Ono je potom postalo potpuno samostalan subjekat u odnosu na Grad Novi Sad, nastavljajući da ne plaća zakup distributivnih gasnih mreža, uprkos prometu od više stotina miliona evra.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.