Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krst od od 33,5 metara na planini Stolovi najverovatnije od sledeće godine

Planinski masiv Stolovi uskoro će biti prepoznatljiv po pravoslavnom krstu visokom 33,5 metara i teškom 40 tona.

"Novosti" pišu da će ovaj krst kao simbol Hristovih godina i svojevrsni znak prepoznavanja "pravoslavne teritorije" biti postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

Uz blagoslov episkopa žičkog Justina nedavno je kompletno završena izgradnja temelja sa postamentom u koji je ugrađenovišeod 140 kubika betona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i oko 6.500 kilograma armature.

"U zavisnosti od nepredviđenih planinskih vremenskih uslova, nadamo se da će krst biti podignut tokom naredne godine kao doprinos i prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri", kaže protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, predsednik odbora za izgradnju krsta na Stolovima.

Na inicijativu kraljevačkog PSD "Gvozdac", ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

"Uprkos nepristupačnom terenu i organičenom trajanju građevinske sezone zbog planinskih uslova, vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika, pa čak i sa Prokletija. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica", ističe predsednik PSD "Gvozdac" Miroslav Stanić.

Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, a do njega će biti trasirane planinarske staze sa nekoliko odmorišta.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.