Izvor: B92, 03.Sep.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krše se ljudska prava osuđenika

Novi Sad -- Delegacija Pokrajinskog ombudsmana Vojvodine utvrdila je da se u zatvorima u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Somboru, krše ljudska prava.

Do posete tim kazneno-popravnim ustanovama je došlo nakon predstavki koje su zatvorenici, u zatvorenim kutijama, uputili na adresu Pokrajinskog ombudsmana tražeći njegovu zaštitu, navedeno je u saopštenju ombudsmana.

Najčešće primedbe odnoslile su se na skraćeno vreme poseta i šetnji, na neadekvatnu zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu, ishranu i postupke vezane za žalbe zatvorskim upravama.

Zamenik pokrajinskog ombudsmana Stevan Atambašić i saradnik Miloš Bogičević su zaključili da je kršenje ljudskih prava zatvorenika posledica manjka sredstava i prenatrpanosti zatvora.

Vreme poseta i šetnji je zaista kraće od propisanog, ali zbog prevelikog broja zatvorenika, dok su zbog nedostatka novca obroci manji i nekvalietniji, a nema dovoljno ni lekova.

Jedini izlaz iz ovakve situacije je povećanje sredstava iz budžeta i izgradnja novih zatvora, zaključuje se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana, institucije zadužene za zaštitu prava građana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Loši uslovi u vojvođanskim zatvorima

Izvor: RTS, 03.Sep.2009

Kršenje prava osuđenika i premali zatvorski kapaciteti u Vojvodini uzrokovani su nedostatkom novca, saopšteno je iz Kancelarije pokrajinskog ombudsmana. Brojno stanje osuđenika u većini ustanova je alarmantno i sporna pitanja mogu se rešiti izgradnjom novih zatvorskih ustanova, navodi se u saopštenju...Kancelarija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.