Izvor: Radio 021, 05.Avg.2020, 16:05

Krizni štab: Prelazimo iz nepovoljne u nesigurnu situaciju

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se epidemiološka situacija blago popravlja, da se nalazimo u situaciji postepenog smirivanja, da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva, kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.

"Epidemiološka situacija se blago popravlja, nalazimo se u situaciji postepenog smirivanja. Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se nalazimo u prelasku iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posebno preko vikenda, sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske", naveo je Kon.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić je rekla da ta ustanova trenutno ima najveći broj hospitalizovanih pacijenata. Ona ukazuje na to da je broj otpuštenih pacijenata veći od broja hospitalizovanih i napominje da su KCV kapaciteti prošireni.

"Međutim, mi kliničari, Kliničkog centra Vojvodine pre svega, zauzimamo takav stav da su naši kapaciteti prošireni s obzirom na broj pacijenata, i da je angažoovan veliki broj medicinskog i nemedicinskog osoblja", navela je Edita Stokić.

Ističe da je lečenje pacijenata sa kovid 19 infekcijom komplikovano i da zahteva multidisciplinarni tim lekara. Ona napominje da je u Novom Sadu u poslednja 24 sata rođeno 35 beba, što je, kako kaže, lepa vest budući da je deo Klinike za ginekologiju i akušerstvo opredeljen za lečenje i porođaj kovid pozitivnih porodilja.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da misli da Srbija danas mnogo spremnije dočekuje jesen, u odnosu na to kako je izašla iz prvog talasa. Veruje da se više neće desiti opuštanje i da će Srbija na jesen mnogo bolje proći.

Odbacila je spekulacije da ima 5.000 preminulih.

Ona je izjavila da ne zna odakle redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu Goranu Belojeviću podaci o 128.000 zaraženih i 5.000 umrlih od korona virusa od početka pandemije, i da bi trebalo on to da objasni.

"Nemam ideju kako je čovek mogao da dođe do tih brojeva. Mislim da je to neozbiljno", rekla je Brnabić i dodala da bi volela da vidi tu računicu.

Da podaci koje je izneo Belojević nisu realni, na konferenciji za medije je ocenio i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Brnabić dodaje da se radi na novom informacionom sistemu koji će biti precizniji, i da je danas krenulo njegovo testiranje.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kon: Situacija se postepeno stabilizuje, ali je daleko od povoljne

Izvor: Danas, 06.Avg.2020, 13:24

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za TV Pink da svi parametri ukazuju na to da se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno stabilizuje, ali je daleko od povoljne.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.