Krivične prijave zbog utaje poreza u vrednosti od 212 miliona dinara

Izvor: Radio 021, 08.Maj.2018, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog utaje poreza u vrednosti od 212 miliona dinara

Poreska policija podnela je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivične prijava protiv sedam lica, za koja se sumnja da su počinili poreske utaje u iznose od 212 miliona dinara i krivično delo pranje novca od 138 miliona dinara.

"Poreska uprava Republike Srbije - Poreska policija podnela je Tužilaštvu za organizovani kriminal sedam krivičnih prijava protiv sedam odgovornih lica privrednih subjekata, zbog postojanja sumnje da su počinili krivično delo poreske utaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čime su oštetili budžet Srbije za 212.889.253,81 dinara, kao i krivično delo pranje novca kojim su protivpravno pribavili imovinsku korist od 138.402.183,05 dinara", saopštila je danas Poreska uprava.

Osumnjičeni se terete da su koristili usluge takozvanih "fantom" i "peračkih preduzeća" organizovane kriminalne grupe koja je uhapšena krajem prošle godine i to po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Zatim su u svom poslovnom knjigovodstvu, kaže se u saopštenju, evidentirali račune "peračkih" i "fantom" preduzeća sa neistinitom sadržinom o navodno isporučenoj robi ili pruženim uslugama, na osnovu kojih su koristili pravo na umanjenje poreske obaveze poreza na dodatu vrednost.

Navedene račune koristili su i kao osnov za prenos novca na poslovne račune preduzeća pod kontrolom organizovane kriminalne grupe, a ta sredstva bi se usmeravala na lične račune većeg broja fizičkih lica i uz proviziju, vraćala uplatiocima, odnosno vlasnicima privrednih subjekata.

Na taj način izbegnuta je i obaveza plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.