Izvor: Glas javnosti, 26.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krčka se sa puno ljubavi

Novosadska književnica Branislava Živković nedavno se oglasila neobičnom knjigom, romanom-kuvarom nazvanim „Novosadska jela iznenađenja“. Ovaj receptopis koji uz recept za svako jelo sadrži po jednu priču. Ono što prema rečima autorke ovu knjigu čini posebnom je „ohrabrenje za sve one koji šporetu prilaze sa strahom“, te da je istovremeno i „pravi je podstrek za one koji u kuhinji vole da stvaraju“. Najzad, u ovom svojevrsnom romanu o kulinarskom umeću naći će se istorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jednog društvenog sloja, jedne porodice, čitavog njenog okruženja, jednog društvenog sloja, tipično novosadskog, koliko i pouke za sticanje samopouzdanja jedne mlade žene, domaćice, čiji nimalo jednostavan put do zrele žene i vične i dosetljive kuvarice može svakom čitaocu biti zanimljiv i podsticajan. Ovo malo književno delo ima dovoljno dokumentarnosti o protekle dve decenije na našem prostoru, da se slobodno može svrstati u izvore za izučavanje svega kroz šta smo prošli, koliko u izvore o običajima, karakterima, navikama i svakodnevici...

Kako ste došli na ideju da napišete ovakvu knjigu?

Strah od kuvanja

Stasavanje kao domaćice dovelo me je do toga da shvatim da je kuvanje i kuhinja nešto jako lepo, što omogućava ljudima da budu izuzetno kreativni, a pojavljuje se i kao povod za razne stvari, za ispoljavanje ljubavi i osećanja, kao povod da pozovete prijatelje da se družite, kao povod za neku žurku, kao povod da provedete lepe trenutke u svom životu. Tako sam ta svoja iskustva u stasavanju domaćice i oslobađanju straha od kuvanja odlučila da podelim sa drugima, jer mislim da se ljudi generalno plaše kuvanja. Pri tom sam se rodila u gradu gde je kuvanje neprikosnoveno i gde se rodite sa genetskim zapisom da morate da znate da kuvate, a to je Novi Sad. Knjiga je zamišljena kao jedan vodič, priručnik za oslobađanje straha od kuvanja. Svaki recept je improvizovan jer ne volim da se držim striktnih pravila u životu, uvek negde skrenem malo.

Procitao sam knjigu....mislio da je zenin kuvar...i trazio recept...a naisao na divnu pricu o zivotu

Knjigu dobila od drugarice za rodjendan....pocela da je citam prilicno skepticna....a onda se narednih sati nisam odvajala od nje dok je nisam procitala....uspela sam da se smejem da placem a i kuvala sam po receptima...a imam zelju i da upoznam autorku....jedinoo znam da je iz NS...da li je napisala jos nesto...prosto vas tera da je citate. Njen stil je omamljujuc sarmantan i veoma je duhovita...Zna li neko nesto vise?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.