Izvor: Luftika.rs, 11.Avg.2022, 10:36

Korupcija i akušersko nasilje samo su vrh ledenog brega, porodilišta u Srbiji boluju od sistemskog zanemarivanja

Da porodilišta u Srbiji „boluju od dubokog sistemskog zanemarivinja“ ocenio je Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada. Oni rešenje problema ne vide u upiranju prstom u lekare i babice, kojih nema dovoljno, već se, kako navode, treba zalagati za to da oni rade u boljim uslovima i uz protokole koji će ih obavezati na dostojanstven pristup i poštovanje svake trudnice, prenosi Danas.
„Potrebna su nam nova porodilišta, veća ulaganja, ali i edukacija žena o tome kako da se institucionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << bore za svoja prava. Ako ne prijavimo probleme, nemamo adekvatan dokaz o tome šta se sve radi kako ne treba i ne zahtevamo od sistema da radi za nas“, naveo je pomenuti portal.
Dodaju i da porodilišta neće postati bolja „razapinjanjem“ lekara, pisanjem po društvenim mrežama, generalizovanjem, bez prijave problema, niti širenjem panike među trudnicama sa već ustaljenim terminom „akušersko nasilje“.
„Onaj ko pogreši ima svoje ime, prezime i postoji uvek neko iznad njega ko treba da pokrene postupak i utvrdi njegovu krivicu. Bez prijave i dokazane krivice ne možemo da pozivamo na odgovornost“, poručuje Bebac.
Portal ističe da se trećina porođaja u Srbiji odvija u dva porodilišta u Beogradu i jednom u Novom Sadu, gde se tokom jednog dana porodi do 40 žena, kao i da su neophodna gradska porodilišta koja bi primala isključivo trudnice kod kojih se procenjuje da će se porođaj odvijati prirodno.
Bebac ocenjuje da je korupcija jedan od najvećih problema domaćih porodilišta i poziva građane da, ako žele tome da stanu na put, krenu od sebe i zapitaju se da li bi prijavili svakog ko je dao ili uzeo novac za porođaj.
„Uobičajena praksa ‘čašćavanja’ i zabluda da time nešto dobijamo je uzrok gotovo svih problema unutar porodilišta. Istraživanje koje smo sproveli prvi put još 2016. pokazuje da je čak 42 odsto mama imalo ‘vezu’ na porođaju, a skoro 30 odsto je dalo novac lekarima za porođaj. Tome se mora stati na put“, poručuju na portalu.
Izvori: Bebac, Danas
U srpskim porodilištima i tuširanje je postalo luksuz

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.