Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus: Za sumnjiv slučaj u Srbiji utvrđeno da je respiratorna infekcija

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da je u Srbiji bio jedan pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali je nakon testiranja utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji.

Istakao je da Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa, već za četiri tipa i da u roku od dva sata može da se odredi da li je pacijent oboleo. On je za RTS naveo da je sumnjiv slučaj bio kod pacijenta koji je došao iz Kine u Srbiju.

"On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 13. januara došao ovde u Beograd, 17. su mu se javile prve tegobe i naš zdravstveni sistem je odreagovao na najprofesionalniji način. On se sam javio da ima tegobe. Uzeta je anamneza da je bio u zahvaćenom produčju i istog sekunda je odreagovano kao da ima virus – izolovan je, smešten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva neophodna dijagnostika", rekao je Lončar.

Naveo je da su tek nakon testiranja bili sigurni da pacijent nema koronavirus, već da je u pitanju respiratorna infekcija.

Podsetio je da je uveden broj telefona 064/8945-235 zbog ljudi koji su došli iz tog područja i koji osete prve tegobe.

"Mi od tada želimo istog sekunda da ih preuzmemo, da naša spremna ekipa iz Hitne pomoći i Infektivne klinike u punoj opremi ode po njih kući", naveo je ministar i dodao da nema veze da li je reč samo u sumnji, već je cilj da ti pacijenti imaju što manje kontakta sa ostalima.

Ukazao je da Srbija ima svu opremu, spremne izolacije, kao i stručnjake koji 24 časa dežuraju i u koordinaciji su sa svim neophodnim službama. Dodao je da su napravljena i uputstva u saradnji sa kineskom ambasadom – na kineskom, engleskom i srpskom jeziku.

Ministar je istakao da ima mnogo teorija o ovom virusu, ali apeluje da se ne izaziva panika.

"Ovo je situacija koja zahteva da baratamo činjenicama i da bude krajnje transparentno – koliko god da imamo obolelih, zaraženih, mora da se objavljuje", rekao je Lončar i dodao da su kineske vlasti pristupile svemu na najozbiljniji način.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.