Izvor: Radio 021, 25.Okt.2020, 10:02

Korona virus i umetnost: Baletski spektakl u kostimima za fizičko distanciranje

Poznati baletski umetnik Karlos Akosta priprema spektakl kojim će se osvrnuti na pandemiju, a izvođači plešu u specijalnim kostimima.

Tyrone SingletonBaletski igrači Birmingemskog kraljevskog baleta vežbaju u novim, specijalnim suknjama

Poznati kubanski baletan Karlos Akosta kaže da je „sjajan osećaj" vratiti se na pozornicu i nastupati pred publikom sada kada su sale u Velikoj Britaniji, koje su mesecima bile zatvorene zbog pandemije, ponovo otvorile vrata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
„Sjajno je zato što smo već dugo u karantinu, a ovo je igrač koji propusti treninge na samo nedelju dana već plaća cenu", kaže Akosta, koji je nedavno imenovan za direktora Birmingemskog kraljevskog baleta.

„Iako imamo probe preko Zuma, to nije dovoljan izazov za telo, jer u četiri zida ne možete da skačete i krećete se kao u studiju".

U fotografijama: Umetnost tokom karantina - kad biljke postanu modeli Decu u baletskoj akademiji „ohrabrivali da puše" Benksijevi pacovi ponovo u londonskom metrou

Akosta i Birmingemski kraljevski balet krenuli su putem Londonskog kraljevskog baleta, koji je nedavno imao izvedbu za publiku uz ograničenje broja mesta u sali.

Akosta je otišao i korak dalje: uveo je specijalne kostime za fizičko distanciranje sa širokim baletskim suknjama.

Igrači će u ovim kostimima izvesti novi spektakl pod nazivom „Nebo boje lazulija".

Jamie ParrKarlos Akosta na probi sa izvođačima

Ovo je prva baletska jednočinka kojom će se Akosta predstaviti publici od kako je postao direktor Birmingemskog kraljevskog teatra početkom ove godine.

„Kada smo krenuli sa probama, želeli smo da napravimo komad bilo kakvog fizičkog kontakta među igračima, koji bi nosili velike, dugačke kostime što bi nam omogućilo da kreiramo razne oblike pomeranjem tkanine i na taj način probudimo maštu publike", objašnjava Akosta.

Kako su radili, tako su uspeli da pronađu novi način da se istovremeno zaštite od virusa i omoguće dodir među igračima - uveli su kostime koji odslikavaju život u doba pandemije.

„Ne samo da su se pokazali sjajni u estetskom smislu, već odslikavaju vreme u kojem živimo", dodaje Akosta.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Korona virus i umetnost: Baletski spektakl u kostimima za fizičko distanciranje

Izvor: B92, 25.Okt.2020

Poznati baletski umetnik Karlos Akosta priprema spektakl kojim će se osvrnuti na pandemiju, a izvođači plešu u specijalnim kostimima...Poznati kubanski baletan Karlos Akosta kaže da je "sjajan osećaj" vratiti se na pozornicu i nastupati pred publikom sada kada su sale u Velikoj Britaniji, koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.