Izvor: Radio 021, 24.Okt.2020, 15:42

Korona u komšiluku: Novi rekordi u broju zaraženih za Hrvatsku (2.242), Sloveniju (1.963) i BiH (1.251)

Bosna i Hercegovina je danas prijavila 10 umrlih i 1.251 novi slučaj zaraze korona virusom, što je novi rekord po broju zaraženih na dnevnom nivou, objavili su sarajevski mediji.

Od petka je, među oko 2.700 testiranih, zaraza potvrđena kod 669 osoba iz Federacije BiH, a 582 testa bila su pozitivna u Republici Srpskoj, pokazuju podaci entitetskih zdravstvenih vlasti.

Pojedinačno je najviše slučajeva registrovano u Sarajevu - 233, a u Banjaluci 82.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) upozorio je da su kapaciteti Klinike za plućne bolesti, namenjene pacijenatima s težim oblicima infekcije kovid-19, skoro potpuno popunjeni, a od lokalnih vlasti zatraženo je da se što pre obezbedi smeštaj za novoobolele kojima bude neophodno bolničko lečenje.

U BiH su od početka epidemije u martu registrovana 39.744 slučaja kovida 19, a umrlo je 1.075 zaraženih.

U Hrvatskoj 2.242 nova slučaja zaraze, umrlo 16 osoba

U Hrvatskoj su u poslednja 24 časa potvrđena 2.242 nova slučaja zaraze korona virusom, najviše do sada, a 16 osoba je umrlo, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivno obolelih 9.745, među njima je 731 pacijent na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 52. U protekla 24 sata testirano je 8.087 građana, a u samoizolaciji se nalazi gotovo 28.000 osoba.

Najviše novoobolelih je u Zagrebu, njih 681, a slede Splitsko-dalmatinska županija - 274, Osječko-baranjska – 207 i Zagrebačka 195.

Od početka epidemije, koronavirus je zabeležen kod 33.959 osoba od kojih se oporavilo njih 23.785, od toga 875 u protekla 24 sata.

Umrlo je ukupno 429 osoba. Dosad je testirano 437.048 uzoraka. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da je "zatvaranje" krajnja opcija koju će Hrvatska primenjivati u borbi protiv širenja korona virusa, jer želi da život funkcioniše.

On je izrazio uverenje da je za sada dovoljno apelovanje na građane da poštuju mere i pozvao građane da budu odgovorni.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Preporuka je da se maske nose na otvorenom samo ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Zagrebu je uvedena obavezno nošenje zaštitnih maski napolju ako se ne može držati razmak od dva metra.

Rekord i u Sloveniji - 1.963 nova slučaja koronavirusa, preminulo 18 osoba

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a od kovida-19 preminulo je 18 osoba, potvrdilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada. S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih su trenutno aktivna 13.023 slučaja.

U bolnicama se leči 449 pacijenata, a među njima su 63 teže obolela na odeljenjima intenzivne nege. Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na koronavirus bio i ministar spoljnih poslova Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi lockdown po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, zavisno od situacije. Od danas u ponoć su tako zatvorene prodavnice, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, welness centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autoperionica itd.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedeljka neće raditi niti dečji vrtići. Prema tempu širenja zaraze iz poslednjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta obolelima od kovida-19 vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše obolelih u hotele, no problem je u tome ko bi u tom slučaju za te obolele brinuo, jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.