Izvor: Novine novosadske, 31.Jul.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korać: Neko se igra vatrom u Vojvodini!

Potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać izjavio je danas da je Srbija na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada i da se “neko mnogo igra vatrom u Vojvodini i ide u tešku političku krizu”. “Srbija je prvi put od ‘jogurt revolucije’ na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada posle te nesrećne odluke U S S i najave ekspresne smene na vojvođanskom lokalu, u opštinama i gradovima gde vlast drži Demokratska stranka”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << Korać za novosadski “Dnevnik”.
Korać je dodao da “ne zna da li je vladajuća koalicija svesna cele situacije” i da misli da se “neko mnogo igra vatrom u Vojvodini i ide u tešku političku krizu”.
On je ocenio i da je očigledno da ima mnogo osvetoljubivosti prema političkim kadrovima iz Vojvodine i onome što je bio objektivni glas građana Pokrajine.
“Isto tako, vrlo ozbiljno bih uzeo u obzir činjenicu da Ustav Srbije nije prošao u Pokrajini i da ga većina tamošnjih građana nije podržala. Odluka U S S upravo potvrđuje koliko su bili u pravu, i da se, kada se vrlo doslovno primeni slovo Ustava, bez ikakve oblande, Vojvodina praktično svodi na jednu prćiju koja se samo zove autonomija, a od nje nema ni slova”, smatra Korać, koji je i lider SDU.
On je upitao i zašto Vojvodina ne može da ima predstavništvo u Briselu, a svaka opština u Srbiji može, dodajući da je to “igranje vatrom, recidiv jednog teškog centralizma i gadnog, opakog, antivojvođanskog nacionalizma”, koji, po njegovom mišljenju, “preti da eskalira”.
Premijer Srbije Ivica Dačić je, kako smatra Korać, u delu ekspozea koji se odnosi na saradnju sa pokrajinskom vladom, bio “pomirljiv”, ali i “neodređen”.
“Osim kosovske krize, gde je za šefa kancelarije, praktično za ministra za Kosovo, doveden Aleksandar Vulin, čovek čija usijana nacionalistička retorika brine, koji je, koliko mi je poznato, proveo veći deo vremena na barikadama na KiM podržavajući pobunjene Srbe, sledeća kriza koja se, po mom mišljenju, snažno otvara je vojvođanska kriza”, naveo je Korać.
Aktuelnoj vlasti će, kako je dodao, trebati mnogo mudrosti da učini sve da do te krize ne dođe, a ako ona “krene u konfrontaciju s političkim liderima u Vojvodini, što će direktno učiniti ako se odluči na smenu vlasti u Novom Sadu, onda bi se moglo kazati da ova politička garnitura počinje rad tako što otvara novu i vrlo opasnu krizu”.
Korać tvrdi i da je “jogurt revolucija” bila uvod u rušenje nekadašnje Jugoslavije.
“Ne tvrdim da bi sada posledica bila ista, ali kriza se otvara i mandatar ne može ostati samo na uopštenoj tvrdnji da podržava autonomiju Vojvodine”, ocenio je Korać.
Na pitanje da li nova vlada može da ispuni makar deo predizbornih obećanja, Korać je odgovorio da ga je u ekspozeu više zabrinuo nedostatak konkretnijih rešenja i mera, pa nije mogao da vidi šta je zajednička politika oko koje se okupila aktuelna vlast.
Korać smatra da nikada nije bilo veće potrebe nego sada da se vidi šta će biti politika vlade i da postoji veoma mnogo otvorenih pitanja i vrlo je neobično da ekspoze počne konstatacijama o natalitetu u Srbiji.
On smatra i da je “indikativno da u ekspozeu Kosovo praktično nije ni dodirnuto” i da je “očigledno ostavljeno da se ta politika tek definiše”.
Govoreći o trajanju nove vlade, Korać je rekao da njen vek najviše zavisi od ekonomskih i društvenih okolnosti u Srbiji, ali i međunarodnih, ali i da ona neće “pasti” za šest meseci.
“Dačić se pokazao veštim da mnogo obećava poslanicima u skupštini i prikupio je relativno veliku parlamentarnu većinu. Zato bi pre moglo da se očekuje da će u jednom trenutku doći do rekonsktrukcije vlade, a ne njenog pada. Ulazak Rasima Ljajića i SDPS u vladajuću koaliciju u ogromnoj meri je smanjio mogućnost političkog pritiska URS i Mlađana Dinkića i sveo ga praktično na minimum”, smatra Korać.
Korać pretpostavlja i da će u vladi “vrlo osetljivo pitanje” biti odnos premijera i njegovog prvog zamenika Aleksandra Vučića, jer su “dve izražene političke ličnosti”.
Na pitanje kako vidi političku budućnost lidera DS Borisa Tadića, Korać je odgovorio da ne može da odgovori na to pitanje i da misli da to ne može da učini trenutno niko iz DS.
Korać smatra da bi bilo “logičnije da se Tadić kandiduje za neku međunardonu funkciju, a ne da ponovo ulazi u domaću politčku arenu”.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.