Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzumiranje slatkog u većim količinama skraćuje vreme spavanja

Previše šećera može da dovede do viška kilograma, propadanja zuba i povećanja rizika od dijabetesa, a šećer može da utiče i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera, spavaju manje i pokazuju veći nemir u toku noći.

Prema mišljenju doktora Majkla Briasa, američkog kliničkog psihologa koji se specijalizovao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utiče na san, a sa druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i tako se stvara začarani krug.

"Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i pankreas oslobađa insulin. Konzumiranje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umesto da nas učini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo da radimo noću", objasnila je doktorka Aleks Evans.

Šećer troši puno magnezijuma, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionista Šarlot Vots. Ona ističe da posebno treba izbegavati konzumiranje čokolade kasno noću koja sadrži kofein i druge stimulanse.

Autor: Gardijan

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.