Koncerti duhovne horske muzike od 26. maja do 4. juna u Sinagogi

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncerti duhovne horske muzike od 26. maja do 4. juna u Sinagogi

Koncerti duhovne horske muzike održavaće se od 26. maja do 4. juna u Sinagogi.

Prvi koji će se održati u subotu, 26. maja od 20 časova, je "Susret muzičkih tradicija istoka i zapada".

Učestvovaće:

- Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod dirigentskom palicom Josipa degl’ Ivellia,

- hor Manastira Kovilj, a dirigent će biti jerođakon Jerotej,

- HorUns/Hor Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Novom Sadu sa dirigentom Bogdanom Đakovićem.

Na programu će biti muzička dela poznatih i anonimnih kompozitora duhovne muzike zapadne i istočne hrišćanske tradicije. Koncert će biti obogaćen multimedijalnim sadržajima, tako da će uporedo s muzičkom, publika videti i deo bogatstva likovne umetnosti koja je kroz dva milenijuma stvarana u okrilju dve hrišćanske tradicije.

Naredni koncert, "Raspevani mostovi/singing bridges", održaće se 3. juna od 20 časova. Tom prilikom nastupiće hor i kamerni orkestar Crkve Sofije/Kór og kammersveit Soffíukirkjunnar (Stokholm). Na programu će biti: Mozart, Mokranjac, Fredrik Sixten, Wilhelm Stenhammar, Ola Gjeilo, Lars-Erik Larsson, Lisa Simikić...

Još jedan koncert, pod nazivom "Vizantija u Rimu: srednjovekovni vizantijski crkveni napevi pre 1204.", planiran je za 4. jun, od 20 časova. Tom prilikom nastupiće Capella Romana (Portland, Oregon) uz dirigenta i muzičkog direktora Alexandera Lingasa.

Program je zasnovan na rukopisima sačinjenim u skriptorijumu opatije Grotaferata na brežuljcima Rima, koji su od njenog osnivanja 1004. korišćeni više od hiljadu godina u vizantijskim obredima.

Prvi deo koncerta čine napevi iz Grotaferate – u čast njenih osnivača sv. Nila Kalabrijskog i sv. Bartolomeja, s grupom stihira na grčkom jeziku – u čast sv. Benedikta, osnivača zapadnohrišćanskog monaštva. U drugom delu programa se nalazi Carigradska psalmodija i Palestinska himnodija, posvećene prazniku Duhovima, kao i Psalam 18 i finalni antifon iz pravoslavne večernje službe, uz uzvišen i uzbudljiv refren Aleluja.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.