Izvor: Radio 021, 16.Mar.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana"

U poslednje dve godine otvoreno je 900 apoteka, tako da ih u Srbiji sada ima 3.900.

Optimalno je 1.800, tvrde upućeni. Vukica Kocić Pešić iz Udruženja apotekara "Spas" kaže da koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana.

Broj apoteka u većini evropskih zemalja određuju demografsko-geografski kriterijumi. Jedna apoteka na 4.200 stanovnika, udaljenost od 250 do 500 metara.

Bez ovakvih kriterijuma ugrozio bi se opstanak naših apoteka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kvalitet zdravstvene zaštite, tvrde u nekoliko udruženja zdravstvenih ustanova apoteka u državnom i privatnom vlasništvu.

Vukica Kocić Pešić iz Udruženja apotekara "Spas" objašnjava da u predlogu novog zakona izbačena odredba da apoteke budu udaljene najmanje 200 metara. Apel udruženja je, kaže, da se ta odredba vrati.

Navodi da koncentracija apoteka postoji u užim gradskim jezgrima, dok van centra grada i u ruralnom područjima njih nema. Zato je odredba o 200 metara neophodna.

Vukica Kocić Pešić ukazuje na to da koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu i zbog toga što u svakoj smeni nema licenciranog farmaceuta, kako je propisano zakonom.

"Zakon jasno definiše koje su obaveze farmaceuta, on ima odgovornost da svi ti lekovi, kozmetika ispunjavaju standarde kvaliteta. Oni to čine, ali u ograničenom broju. Svaka smena u apoteci mora da ima licenciranog farmaceuta, a to nije slučaj. Nekad su pacijenti zbunjeni šta smeju da koriste a šta ne. Ako nemate kompetentne ljude, onda se ugrožava zdravstvena zaštita", ukazuje Kocić Pešićeva.

Kvalitet usluge u apotekama ugrožen je i jer su farmaceuti ugroženi komercijalnim aktivnostima kako bi opstali, navodi Vukica Kocić Pešić.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.