Izvor: Luftika.rs, 23.Maj.2020, 20:03

Kon se izvinio Radovanoviću: Moramo se zapitati zašto ga nije uvažavao u jeku borbe

Kada na jednoj fotografiji vidimo dva vrsna stručnjaka poput doktora Predraga Kona i Zorana Radovanovića, u mislima nam je akademska verzija „rata Titana“.
Posebno nakon bunila kom smo svi svedočili do pre nekoliko dana – nepotpune i oprečne informacije, panika, spočitavanje krivice nama, narodu, bombardovanje statističkim podacima…Ma svega je bilo, osim suočavanja dva različita stava struke.
Imali smo samo jednu stranu, bar na nacionalnim frekvencijima, kao najuticajnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << izvorima informisanja u Srbiji.
Dr. Kon je vodio glavnu reč struke. Dr. Radovanović je bio vrlo malo prisutan na nekoliko portala, nedeljnika, kao kritičar.
Ipak, Kon na tih nekoliko pojavljivanja i reči kritike nije ostao imun. Naprotiv, „diralo“ ga je više nego što smo mogli pretpostaviti.
Stvar je kulminirala kada je Kon na svom FB profilu, spominjući „neprijatelje koji su o članovima kriznog štaba govorili kao o doktorima Mengelama“ spomenuo i dr. Radovanovića.
Radovanović je odgovorio na tu prozivku. On je ponovio svoj dobro poznati stav – da su mere preterane i  neprimerene i da je uspešnost borbe sa epidemijom pod upitom, ako uzmemo u obzir to da su na snazi bile najoštrije mere u Evropi. O tome smo pisali u posebnom tekstu.
Nakon toga, stiže Konovo javno izvinjenje.
Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, izajvio je da je „možda neoprezno napisao rečenicu“ koja je uvredila njegovog bivšeg profesora i da mu se, ukoliko ima potrebe za tim, javno izvinjava.
– On je moj učitelj. Ne postoji čovek u epidemiologiji kojeg više poštujem.Zabluda je nastala samo oko toga da li je vanredno stanje trebalo da bude uvedeno ili ne. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim –  izjavio je Predrag Kon.
Bravo za gest!
Međutim, zašto je ovakvo priznanje izostalo u momentu borbe?
Zašto se nisu suočili ranije na Prvoj, RTS-u?
Ono što je Radovanović govorio prenosio je N1, Danas, Nova.rs, Nedeljnik, Vreme, NIN. Time mu je određena strana. A to je daleko od istine.
Bez suočavanja i sagledavanja i druge strane, nema legitimnog rešenja. Kada to izostane, reč je o pukoj samovolji pojedinca. Nametnutoj celom narodu.
To je i Kon potvrdio čuvenom izjavom da je vlast svesno ćutala o tome da smo potpuno nespremno dočekali epidemiju. Podsećamo, istovremeno smo svakodnevno doživaljavali optužbe i spočitavanje krivice. Mi, građani, od strane onih koji su nas svesno dovodili u zabludu.
Spremni smo, ima respiratora, krizni štab, ima testova, svega ima, ali mi ne valjamo. Tako je bilo.
Treba uvek potražiti mišljenje drugog stručnjaka. To smo u ovom društvu zaboravili, jer nam se godinama servira  jedna „ispravna istina“, dok su oni drugi izdajnici, lopovi i fašisti.
Lepo je što se Kon izvinio, ali je trebao ranije ukazati poštovanje svom učitelju i pružiti javnosti (kojoj je podređen) i to drugo mišljenje i to na način na koji se upravo izvinio – sa puno poštovanja i uvažavanja.
Kon: Ulazimo u period apsolutnog smanjivanja aktivnosti virusa
 
 
 

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.