Izvor: Radio 021, 10.Jun.2020, 13:57

Kon: Možemo da vratimo određene mere, situacija pomalo zabrinjava

"I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mere, poput zabrane javnog okupljanja", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je povodom porasta novozaraženih virusom Covid-19 za "Blic" dodao i da ako i dođe do drugog talasa, smatra da neće biti potrebe za uvođenje vanrednog stanja.

Od 5.239 osoba koje su testirane do juče u 15 sati, njih 69 je bilo pozitivno, što govori o porastu broju obolelih, s obzirom na to da smo pre desetak dana imali drastično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << manje zaraženih. Minulog dana nije bilo preminulih, dok je na respiratorima 15 pacijenata, isto koliko i dan ranije.

Kometarišući porast broja zaraženih, dr Kon kaže da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

"Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili", ističe dr Kon.

Kako kaže, u fazi smo smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

"U periodu smo otvaranja zemlje, sledi organizovanje svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije", kaže on.

Dodaje da situacija nije ista na teritoriji cele Srbije, te da ne mogu da se porede područja gde više od nedelju dana nema novih slučajeva sa onima gde je virus još u cirkulaciji.

"Mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije. Zakonski imamo mere koje su obavezujuće za starije osobe i hronične bolesnike, dakle u zatvorenom prostoru moraju da stave maske. Svakako, svi oni koji žele sebe da zaštite, kao i zdravlje starijih osoba, staviće maske u zatvorenom prostoru. Takođe, bez obzira što nošenje maski nije obavezno u javnom prevozu, bez njih ne bi trebalo ulaziti u javni prevoz. To posebno važi za starije i hronične bolesnike, ali i za sve druge, jer kao što smo već rekli, tu postoji velika mogućnost od zaražavanja", napominje dr Kon.

I direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović smatra da ne možemo vratiti sve mere jer nije ni preporučljivo.

"Ako posmatramo kretanje epidemološke situacije u svetu, vraćamo se redovnim aktivnostima, ali apelujemo na samokontrolu i pooštravanje ličnog odnosa kada se radi o kolektivima i okupljanjima koja treba smanjiti na minimum. Treba voditi računa o higijeni ruku i fizičkoj distanci", rekla je ona za RTS.

I imunolog Srđa Janković je takođe rekao da je moguće da pojedine vanredne mere ponovo budu uvedene zbog porasta broja obolelih, o čemu više OVDE.

Autor: Blic, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kon: Možemo da vratimo određene mjere

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2020

I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mjere, poput zabrane javnog okupljanja, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.