Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga u sredu u SNP-u

Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga održaće se u sredu, 22. januara u foajeu Velike scene Srpskog narodnog pozorišta.

Komemoracija će početi u 12 časova.

Tomislav Ketig (rođen 1932. u Novoj Gradiški) bio je akademik i književnik i kosmopolita. Pisao je drame, pesme, romane, eseje i književne kritike, a njegovo najznačajnije delo je istorijski roman "Duga senka svitanja". Prevodio je prozu znamenitih pisaca sa engleskog jezika, dok su njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dela prevedena na 13 jezika.

Bio je glavni urednik redakcije za Vojvodinu "Enciklopedije Jugoslavije", a potom i  glavni urednik "Enciklopedije Vojvodine" pri Vojvođanskoj akademiji nauka. Napisao je više od 100 enciklopedijskih članaka.

Za pozorište ga je vezivalo mnogobrojno žiriranje na Sterijinim igrama, izvođenja njegovih drama u državi i inostranstvu i mesto upravnika Srpskog narodnog pozorišta.

Radio je kao sekretar, nakon čega je bio i predsednik Društva književnika Vojvodine, potpredsednik i v.d. predsednika Saveza književnika Jugoslavije. Bio je član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu i međunarodnog PEN-a. Neposredno pre smrti, primljen je za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka, nakon što je od 2013. godine bio dopisni član.

Zapamen će ostati i kao urednik i glavni urednik u NIŠP "Progres" i direktor "Marketprinta" u izdavačkoj kući "Forum".

Dobitnik je brojnih nagrada.

Tomislav Ketig preminuo je 15. januara 2020. Sahranjen je na Uspenskom groblju u krugu porodice.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.