Izvor: Radio 021, 21.Jan.2021, 15:56

Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije sutra na Keju, objavljen program

Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije održaće se u petak, 22. januara na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

Događaj će početi u 12 časova obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokola polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na Štrandu kod spomen-ploče. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Zbog epidemioloških mera koje su na snazi, ove godine će izostati učešće horova "Sveti Georgije" i "Hašira", rekao je protoprezviter Vladan Simić.

"Pokušaćemo da molitveni čin svedemo na meru koja je moguća. Nastavljamo da se bavimo temama koje se tiču kulture sećanja našeg naroda, na sve žrtve racije u južnoj Bačkoj. Nastavili smo razgovore sa gradonačelnikom Novog Sada koji nam je dao punu podršku da ove godine završimo svu projektnu dokumentaciju za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti posvećen žrtvama racije kako bi na jednom mestu bilo sve ono što bi trebalo da očuva kolektivno sećanje na žrtve. Istovremeno, taj centar će imati zadatak da nastavi sa prikupljanjem arhivske građe o stradanjima i da bude mesto gde će zaista moći da se na savremen način deci školskog uzrasta prezentuje ono što se dogodilo u istoriji. Takođe, cilj nam je da se uvede jedna nastavna jedinica u istorijskim udžbenicima za osnovne škole koja će biti posvećena toj temi. Imamo nameru da se u Limanskom parku na jedan simboličan način ostavi trag i na stradanje porodice Jovandić. Zamišljeno je da tamo bude zasađeno pet jablanova kao spomen na pet sinova i jedna jela kao sećanje na majku Jelenu Jovandić", istakao je Simić.

On je takođe dodao da je u razgovoru sa gradonačelnikom  prihvaćena inicijativa Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije da se sa Opštinom Zemun, gde postoji zajednička grobnica žrtava koje su izvađene iz Dunava u martu 1942. godine, potpiše Protokol o saradnji, sa idejom da se u okviru obeležavanja Novosadske racije održi pomen i na toj lokaciji.

Izložba "Sećanje na dr Miloša Bokšana" posvećena stradanju novosadskog dobrotvora, otvorena je juče u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, dok svi zainteresovani od danas mogu da vide izložbu "Čuruški mučenici" u Arhivu Vojvodine, a od sutra izložbu "Stradanje pravoslavnih sveštenika u Raciji" u Arhivu grada Novog Sada.

U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće prikazani fimovi "Časovi persijskog" i "Život je lep" u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija "Glas žene iz ledene tišine".

Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra Novi Sad obeležava 79. godišnjicu zloglasne racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021

Sutra se u Novom Sadu obeležava 79. godišnjica Novosadske racije. Centralni deo obeležavanja godišnjice je u podne na keju kod spomenika "Porodica"...Članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije održali su konferenciju za novinare, a govornici su bili predsednik Odbora Miroslav...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije danas na Keju

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2021, 09:26

Komemoracija povodom 79. godišnjice Novosadske racije održaće se danas, 22. januara, na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica"...Događaj će početi u 12 časova obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.